Защо 2023 е толкова важна за пазара на недвижими имоти?

Повечето хора „отлистват“ нова страница през м. януари, както в живота като цяло, така и в отделни области от личен или професионален характер. Това е подходящ момент да отправя едно послание, което резонира с „новото начало“ на всеки, който активно прекарва време на пазара на недвижими имоти, или планира да го прави през 2023 г.

Може би тази статия ще бъде полезна и на хора, които нямат намерение да продават или купуват имот, но пък имат принципен интерес по темата.

Ето нещо интересно от моето ежедневие, което хората намират за впечатляващо.

През половината си живот, говоря за недвижими имоти! Буквално!

Аз съм на 39 години и половината ми живот е преминал под знака на недвижимите имоти. Не защото нашите са милионери и отварях семейните имоти на брокерите за оглед. А защото СЪМ брокер половината си живот. Думата „брокер“ при мен, разбира се, е преминала през много състояния…от работа с директни клиенти, инвеститори, инвестиционни фондове…през набиране на персонал, обучения, подкрепа…през развиване на търговски стратегии, франчайз модели, финансови модели за брокери и агенции…през презентиране, водене на обучения, семинари…създаване на подкасти, писане на статии, развиване на онлайн медия за имоти, инвестиции, строителство, магистратура, докторантура към катедра „Недвижима собственост“ и т.н… и т.н. Това, което се опитвам да напиша е, че през половината ми живот, недвижимите имоти са езикът, който говоря. Имайки предвид кога започнах – това е 100% от съзнателния ми живот.

 

Компанията, която стартирахме с моя стар другар, Щелян Калчев (това е човек, с който работя рамо до рамо от ден 1! Нито ден повече, нито ден по-малко), е Primo+. В основата на философията зад този бранд сме заложили нашите брокери! Тогава вярвахме, а сега сме обсебени от идеята, че колкото по-добре компанията обслужва брокерите, толкова по-добре те ще обслужват клиентите си. Така постигнахме две цели в едно. Нашият бизнес е изключително труден, тъй като всеки брокер е флагман на бранда ни. Ние сме представени на пазара от десетки човешки същества, които във всеки един момент могат да „оплескат“ нещо. Те не са продукт, който можете да пипнете, помиришете и да заключите дали Ви харесва или не. Те са хора със свой собствен характер, собствена ценностна система, мисли и емоции. Как можем да сме сигурни, че те ще комуникират качествено с клиентите от името на бранда? Като се уверим, че ние комуникираме качествено със самите брокери.

Днес Primo+ и колегите, с които заедно развиваме този бранд, се изправяме пред една от най-важните години за пазара на недвижимите имоти. През тази година ще имаме възможност да помогнем отново на стотици хора да изпълнят целите си, свързани със собствен или инвестиционен имот. Като мисля за хората, които продават, за да заминат в чужбина, купуват, за да създадат семейство, продават, за да инвестират, или наемат, за да започнат нова работа в нов град…всичко е толкова вълнуващо. Знам какви резултати сме постигали за клиентите си и знам, че можем още много!

Ако имате намерения в посока пазара на недвижими имоти, можете да започнете своето пътешествие с Primo+

Защо 2023 е толкова важна за пазара на недвижими имоти?

Средата, в която хората трябва да взимат решения през 2023 г. е среда, която е безпрецедентна и няма аналог в историята назад. Имаме post-Covid свят, конюнктура, която пряко се влияе от война на територията на Европа (близо до нас), инфлация, покачващи се лихви по кредитите, прогнози за рецесия, липса на стабилно държавно управление, промяна на цени…може много да се изрежда. Когато пазарът е неясен, това, от което всеки има нужда е „преводач“. Обратното на традициите в България, че всички знаем и можем всичко. Сега е моментът, в който трябва да взимаме решения подплатени с аргументи. Пазарът вече не е на светлинна скорост, няма десетки огледи за имот в рамките на един ден. През 2021 г. и до средата на 2022 г. трябваше да „летим“ заедно с клиентите си, за да бъдем първи. Това трудно може да бъде печеливша стратегия. Въпреки това се справяхме! Отзивите от нашите клиенти сами говорят за нас. Говорим за имоти, не за ябълки. Важно е да сме подготвени.

Тук не става дума за брокерите, нито за Primo+. Става въпрос за нещо много по-голямо. И това е как управлявате процеса на вземане на решение – защо да купувам, кога да купува, дали да продавам, какво ще правя с парите, правилно ли ценообразувам, как да преговарям, какъв финансов продукт да използвам, да ремонтирам или не…всички тези въпроси са онези, които правят разликата. Всички сме правили грешки с прибързани решения. Всички сме се опитвали да свършим нещо сами и после сме съжалявали. ОК е! Можем да си го позволим, правили сме го. Но нека си го кажем направо:

Всеки може да направи супер качествена сделка, без значение от пазара, ако управлява правилно микродетайлите!

Помислете каква сделка Ви предстои. Направете анализ на информацията, която имате първо за личната си мотивация. Защо купувам? Защо купувам сега? Какво купувам? Защо точно това? Има ли го на пазара? Ако няма точно него, с какво мога да направя компромис, който да не ми струва скъпо в дългосрочен план? Как ще финансирам покупката? Този кредит добър ли е за мен? Има десетки въпроси, с които трябва да стартирате. Личният контекст е ЦАР при сделката с недвижим имот. Затова говоря толкова много за него. Хората масово подценяват този личен аспект и се впускат в хаотично преследване на имот, защото пазарът и конкуренцията с другите купувачи ги увлича. Продавачите пускат обяви, тези обяви се мултиплицират, имотът губи идентичността си и купувачите губят интерес. Супер важни микродетайли! Затова говорим за информираност и осъзнатост. Тази година, това ще бъде една от най-важните променливи за качествени сделки!

Имате ли стратегия, с която да спечелите на пазара? Знаете ли въпросите, на които трябва да дадете отговор? Може би трябва да поговорите с някой, който е правил това през половината си живот.

На годишна база средно 60 000 (шестдесет хиляди) човека купуват или продават имот в София. Част от тях правят некачествени сделки и не са доволни от крайния резултат. Освен тези 60К, други над 60К са били на пазара в опит да търсят сделка, но не успяват. Не успяват, защото нямат правилната стратегия. Да, винаги има и такива, които просто нямат късмет въпреки всичко.

Не е нужно нито да изпускате сделката си, нито да правите некачествена сделка. Тази статия е за Вас. Защото ние правим това през половината си живот. Ние самите сме купувачи и продавачи. Правим качествени сделки за себе си. Искаме всички да имат тази възможност.

Свържете се с Primo+ просто, за да си вземете идеи от разговора, който ще проведете с консултанта си. Презентациите ни са детайлни и подробни, винаги има какво да си „откраднете“. Не е нужно да наемате брокера. Срещите не са платени. Не подписвате нищо. Поговорете си в рамките на час. Това е като безплатна консултация.

Експертизата и професионалното отношение ще играят голяма роля през 2023 г. Няма значение дали ще работите с Primo+ или с някой друг…няма значение.

Важно е да разберем същността на уравнението:

Микродетйлите ще определят качеството на сделките през 2023 г.