Следвай тези съвети и прави качествени сделки

Тази статия достига до Вас като сбито съдържание, което можете да откриете в разширен вариант в нашия YouTube канал „Щелян и Георги“. На 18.02 се проведе онлайн webinar организиран от DSK Home, в който Георги Янков взе участие заедно с експерта по ипотечно кредитиране Пламена Тотева и с интериорния дизайнер Стефан Диманов. Модератор на събитието беше „Свръхчовекът“ Георги Ненов. Webinar-ът продължи 2 часа и е препълнен с информация на тема търсене и покупка на недвижими имоти. Намерете видеото и си вземете всички диаманти, които сме оставили там за Вас.

 

1.     Задайте си и отговорете на един от най-важните въпроси – Важно е винаги да започваме търсене с ясната идея за цялостната концепция на сделката. Необходимо е да знаем ЗАЩО искаме да предприемем тази стъпка в живота си (какви са причините за покупка – инвестиция, по-голямо жилище, по-малко жилище, близо до родители, имот за родителите, по-качествен имот, в близост до работа, паркове и т.н.), можем ли да си го позволим (как ще финансираме покупката, какъв е максималният размер на средствата, които ще вложим, имаме ли реален достъп до ипотечен кредит) и какъв тип и вид имот искаме да притежаваме (дори и да не можете да вземете конкретно решение дали бихте направили компромис определен район, или с вида на строителството, опитайте максимално да изчистите в главата си всички детайли около имота).

2.     Да проучим пазара – положете максимални усилия да се запознаете с пазара в частта, която пряко ви интересува. Информирайте за предлагането на имотите по тип и район, в който ще търсите. Разберете кои са най–скъпите и най–евтините имоти в сегмента, в който сте се фокусирали. Колкото повече работа можете да свършите по тази точка, толкова по-лесно ще оцените и възприемете жилището, което решите да закупите.

3.     Не се опитвайте ПАСИВНО да направите ТОП сделка. Стотици хора звънят на брокери с репликата „ако излезе нещо изгодно/на далавера, обади ми се“. Тази кауза е обречена. За 300 човека „изгодно“ означава 300 различни неща. Отделете малко време, вижте се с брокера си, влезте в детайли, разпитайте го подробно. Тези срещи не струват пари, а могат да Ви изкарат много пари! Подходете практично и се информирайте максимално добре.

4.     Опитайте се да управлявате емоциите в процеса по търсене и покупка на жилище. Доказано е, че при сделките с имоти 80% от решенията ни се дължат на емоцията, а едва 20% на логиката. За да избегнем неприятни ситуации, които да ни хванат неподготвени, е добре да се доверим повече на логиката, или да постигнем баланс между логика и емоции. Колкото по-подготвени сме с тези точки, толкова по-качествени решения можем да вземем, дори и в по-заплетени ситуации.

5.     Не подценявайте причините, поради които избирате района и кварталите. Не хвърляйте стрелички по картата на София. Ако имате избор за квартал и район, отговорете си на въпроса – ЗАЩО? Ако търсите имот в източни и южни райони, шансът за качествена сделка е много по-малък, тъй като липсата на конкретика и яснота винаги може да Ви държи позиция „най-вероятно някъде има нещо по-добро“. По-добро от какво? Добре е да избираме в зависимост от конкретни нужди и изисквания – например, ако искате паркове в близост, използвайте този „стълб“ като фактор определящ района.

6.     Когато бюджетът, който сте планирали се разминава с пазарното предлагане, корабът не е потънал. Варианти има. Помислете, кои са факторите, с които сте най-склонни да направите компромис – район, цена, тип строителство, състояние, големина на жилището.

7.     Завършваме този списък с процеса по симулиране на сделката. Да, симулация! Защо хората правят симулации? За да имат информация, която е възможно най-близка до реалността. И в сделките с имоти могат да се правят подобни симулации…стига да имате добър оператор на симулацията. Упражнението ще Ви помогне да сте наясно къде отивате, да Ви преведе през всяка една стъпка, за да сте по-спокойни и сигурни.