Не се опитвай да надхитриш пазара на недвижими имоти, следвай собствените си цели

Пазарът на недвижими имоти, както и цялостната брокерска работа, са жив организъм, който не може да бъде предвиден и предварително изчислен. Няма как да знаем какво ще се случи следващата седмица, месец и/или година, за да преценим как да процедираме. Единственото, на което бихме могли да се осланяме, говорейки за недвижими имоти, са прогнозите и анализите, и то пак не на 100%, защото и едното, и другото търпят промени и не могат да бъдат устойчиви на актуалност и издръжливост във времето.

Защо не бива да се опитваш да „биеш“ пазара на недвижими имоти?

Най-краткият отговор – защото е борба с вятърни мелници… Пазарът и говоренето са най-добри приятели и съответно най-големи врагове. Доказано е във времето с много примери от живия живот. Твърдението, че пазарът и говоренето вървят ръка за ръка е може би единственото устойчиво и сигурно „нещо“, говорейки за пазарна икономика и имоти.

За да подплатя по-добре казаното дотук, ще се позова на много точен пример, даден от нашия представител по време на семинар, Георги Янков, по темата:

„Изключително трудно е на този пазар един купувач, един продавач или един инвеститор да се ориентира в това каква е палитрата с инструменти, с която разполага, излизайки на пазара да купува, продава, наема, отдава, инвестира, краткосрочно, дългосрочно, Airbnb и т.н., защото и това като говоренето, респективно, е също от плюс до минус безкрайност. Тоест разбирайте – пълно е с икономисти, които на ежедневна база правят апокалиптични прогнози, съответно е пълно и с експерти, икономисти, участници на пазара, които изключително фокусирано работят в посока позитивни трендове. Статистиките, които ежедневно четем и излизат от различни бази данни, а после медиите анализират, за съжаление могат да бъдат интерпретирани по десетки начини…

Тоест, ако вече имаме шесто тримесечие намаляване на ръста на цените – само това изречение взимаме и от тук нататък интерпретациите стават стотици… Истината е някъде там, защото на този пазар никога не можем да консумираме еднопосочна информация, имайки предвид, че винаги ще има хора на пазара на недвижими имоти, които имат различни интереси и по този начин се опитват да накланят посоката наляво или надясно, спрямо личната си потребност и възглед“.

Иначе казано – най-правилното решение зависи от гледната точка, желанията и потребността на теб самия в дадения момент. Няма как да си направиш сметката какво ще се случи с пазара през 2025-та година, за да прецениш да задържиш ли с купуването, продаването и търсенето, защото всичко се променя с всеки изминал час, ден, седмица и т.н. Опитите да „хванеш вълната“ с идеята, че точно сега е точният момент за теб, може да се окаже емоционално манипулирано от външен фактор, който разчита на неща, които лично теб не те засягат и вълнуват.

Къде се крие решението?

„Ако всъщност никога няма да разбираме точно какъв е пазарът, защото всеки говори различни неща, къде е решението? Решението е да се фокусираме върху личните си цели, върху нашия личен контекст.“

Страхотен пример е личната история, която ни разказа Георги:

„Бях на едно парти на строители и си говоря с различни хора– трябва да ви кажа, че всъщност това, за което говорим по-горе се прожектира много ясно във всички разговори, които проведох със строителите, защото имаше точно мненията от плюс до минус безкрайност. Имаше хора, които ме уверяваха, че са много позитивно настроени, в стил – „О, да, търсим сериозно парцели, строим… Да, разбира се, че има охлаждане, разбира се, че има някакво микро сътресение да речем, обаче едно, че то няма да е дълго – така или иначе ни трябва техническо време да си оправим документално парцелите и т.н. и друго, че до тогава това ще мине…“ – Все пак народопсихологията на българина е имотът, моят дом – моята крепост, както е ясно, така че няма страшно… до – „О, не. Аз имам колеги в Германия, рецесията е брутална, спад на имотите, над 30%, високи лихви по кредитите, няма как да не ни удари и тук“.

Ето това е смисълът, за който говорим – на едно и също събитие се намираме, работим на един и същи пазар и мненията са коренно различни. Точно това затвърждава твърдението, че няма как да имаме верния отговор“.

Верният отговор винаги се крие в целта на нашата сделка – какво точно искам да постигна аз, като краен резултат.

Важно е да си изясниш с каква цел искаш да купиш или продадеш имота си, защото само тогава може да се прецени дали можеш да разчиташ на пазара, или не. Има ситуации, в които пазарът като фактор може да ти помогне, но има и такива – в които няма никакво значение в какво положение се намира той, спрямо твоите лични нужди и потребности.

„Ето няколко примера: може да си продавач и искаш да продадеш имота на максимална пазарна стойност и си имаш стратегии за това как да продадеш на максимална цена, окей, но може да продаваш и в контекста на срок – искаш максимално бързо да приключиш сделката. Случва се да искаш да продаваш, за съжаление, по здравословни причини, това е най-неприятната причина, но съществува, и там например контекстът е тотално различен… Има десетки много други причини, поради които продавачът може да стъпи на пазара. Нито с един от тези три примера, за които ви казах, обаче, няма как в момента да се облегнеш на анализ на пазара, защото няма как да ти помогне. Ако на мен ми трябват бързо парите – пазарът не ми помага, просто трябва да продам. Ако искам максимална цена – пазарът не ми помага, защото мога да действам спрямо ситуацията тук и сега, а не спрямо ситуацията от 2026-та година или пък на нивата от 2021-ва година, когато беше пикът.“

Изводът е, че няма смисъл да се опитваш да надскочиш нещо, което не може да бъде надскочено, защото променя темповете си всеки ден и е по-динамично и от вълните в морето. Съответно, говорейки за пазара – винаги ще има две гледни точки за един и същи пазар, за едни и същи условия и коренно различни мнения. Затова е важно да се придържаш към личния си контекст и цел за излизане на пазара. А за да посрещнеш и удовлетвориш личните си цели и нужди, е необходимо само просто да спреш, да помислиш, да прецениш и да действаш така, както би било изгодно и полезно за теб самия в дадената ситуация. Без да смяташ какво ще стане „ако“ – това само би усложнило нещата и в повечето случаи, би те подвело повече, отколкото да помогне.

 

 

Текст: Мария Чаушева