Статистика за средните цени на имотите край метрото в София

Каква е цената на имотите край метрото в София?

За информация и улеснение на нашите клиенти изготвихме професионален анализ за средните цени на апартаментите край метростанциите в София.  В статистиката сме включили и подробна информация за цените на едностайни, двустайни и тристайни апартаменти. Нашата цел е да улесним вашият избор.

/за да видите графиките, кликнете върху линка в края на текста/

Искате да купите жилище в София, но не знаете къде? Следващият материал ще Ви помогне с избора. За втори път екипът на Money.bg заедно с експертите на агенцията за недвижими имоти Primo+ създадоха карта на метрото, която да послужи като ориентир за всички, които търсят имот около подземната железница

В нея агенцията анализира и пресмята средните цени на имоти, намиращи се на не повече от 10-12 минути пешеходно разстояние (до 1км) от най-близката метростанция. Цените са на база оферти от 3-те основни типа строителство (панелни, ЕПК и тухлени). Взети са предвид както местонахождението на имотите, така и състоянието на сградите и самите апартаменти.

Данните са на база периода 01.08.-01.11.2015 г. от пазара на недвижими имоти в София. От Primo+ напомнят, че ценообразуването на всеки един имот е процес на детайлен индивидуален анализ, включващ точно определени данни и методика. Посочените средните цени служат единствено за ориентир и не се отнасят за всеки конкретен имот.

 

„Софийски университет“

Статистиката показва, че най-скъпи са имотите около метростанция „Софийски университет“ със средна продажна цена от 1 350 евро/кв.м. Районът обхваща Докторски паметник, идеален център и част от квартал „Яворов“. Сградният фонд около тази метростанция се състои от аристократични сгради и монолитни кооперации, строени между 30-те и 70-те години на миналия век, както и няколко луксозни жилищни кооперации ново строителство. Непосредствената близост до всички държавни институции, исторически паметници на културата, елитни училища, известни бизнес сгради и огромен брой места за развлечение и магазини, правят района престижна и желана локация за живеене.

„НДК“ и „Васил Левски“

В топ 3 на най-скъпите метростанции се включват и метростанциите „НДК“ и „Васил Левски“. Районите около тези метростанции са предпочитани от софиянци, заради наличието на добри транспортни връзки с други квартали в периферията на София. Бързият достъп до сърцето на града, позволява на човек да се възползва от разнообразието от търговски обекти и развлечения на столицата. Близостта до Борисовата градина и главните транспортни артерии е изключителен плюс за много млади семейства.

„Сердика“

Консултантите от отдел „Продажби“ на „Primo+ Недвижими имоти“, отбелязват, че метростанциите „Софийски университет“, „НДК“ и „Сердика“ са с изключително големи диапазони на реалните продажби, тъй като включват различни микрорайони с големи разлики между продажните цени. Метростанция „Сердика“ включва началото на бул. Дондуков и сгради, продаващи се над 1 100 евро/кв.м., а в същото време включва и района около Женския пазар и булевард Мария Луиза, където има регистрирани продажби за 620 евро/кв.м. „Софийски университет“ включва района на Докторски паметник, където имоти в емблематични сгради се търгуват за над 2 000 евро/кв.м., а в същото време стари четиристайни апартаменти за ремонт на първи нисък етаж в ж.к. Яворов се продават под 1 000 евро/кв.м. Аналогично е и при метростанция „НДК“, където по пешеходната зона на бул. Витоша се предлагат имоти по 2 000 евро/кв.м., а в същия район има сгради с гредоред, както и имоти на 6-ти етаж без асансьор, чиито цени са под 1 000 евро/кв.м.

„Лъвов мост“, „Централна гара“ и „“Княгиня Мария Луиза“

От друга страна, кварталите около „Лъвов мост“, „Централна гара“ ‚“ Княгиня Мария Луиза“ и на север от метростанция „Сердика“ се ползват с лоша репутация и в тях се отчита високо ниво на кражби и несигурност. Трябва да се отбележи и увеличилият се през последните месеци брой на чуждестрани емигранти в тези райони. Това ги прави по-слабо търсени и предпочитани за живеене, което обуславя ниските продажни цени.

„Европейски съюз“ и „Джеймс Баучер“

Елитния столичен квартал Лозенец си остава един от най-предпочитаните квартали за живеене. Това обуславя и средни продажни цени над 1 000 евро/кв. м в района на метростанции „Европейски съюз“ и „Джеймс Баучер“. Освен удобната си транспортна ифраструктура, кв. Лозенец е предпочитан заради близостта си до центъра, Южен парк и няколко големи търговски центрове. Не може да се пропусне фактът, че и тук се наблюдават сериозни диапазони в цените на сделките, с нива от 800-850 евро/кв.м. за апартамент в стари тухлени сгради с нужда от цялостен ремонт, до 1300-1500 евро в някои луксозни сгради, ново строителство, на ключови места в района.

„Хан Кубрат“, „Обеля“ и „Сливница“

Най-ниски продажни цени се наблюдават около метростанциите „Хан Кубрат“, „Обеля“ и „Сливница“. Отдалечеността от центъра на града, сградният фонд и определени микротенденции, развиващи се в тези части на столицата, са едни от причините за по-ниските цени. Въпреки това, по-достъпните цени и наличието на метростанции са притегателна сила за домакинства с по-нисък бюджет, което е предпоставка за стабилен пазар и постоянно търсене. В някои части на кварталите Люлин и Дружба, като представители на локации с по-достъпни цени, се регистрират сделки със завишени параметри, в резултат на конкретни предпоставки, касаещи сграда, локация, имидж на инвеститора и др.

„Александър Малинов“, „Акад. Ал. Теодоров-Балан“ и „Бизнес парк“

Развитието на квартал Младост продължи и тази година с откриването на 3 нови метростанции – „Александър Малинов“, „Акад. Ал. Теодоров-Балан“ и „Бизнес парк“. Много хора характеризират квартала като отделен град, на база всички удобства, които се предоставят на жителите. Инвестициите, както частни, така и публични, продължават, водейки до реални възходящи трендове във всички сегменти на жилищата – както панелни, така и тухлени. Наличието на добра транспортна инфраструктура, много бизнес сгради, училища, детски градини и хранителни магазини са част от плюсовете на квартала и го поставят сред една от най-предпочитаните локации за покупка на имот.

За да видите статията и инфографиките, публикувани в money.bg, кликнете ТУК.

АКО ИМАТЕ ИНТЕРЕС В ПОКУПКАТА ИЛИ ПРОДАЖБАТА НА НЕДВИЖИМ ИМОТ В ГР. СОФИЯ, НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС НА ПОСОЧЕНИТЕ ТЕЛЕФОНИ ИЛИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ФОРМАТА ЗА БЕЗПЛАТНА ОЦЕНКА.