След сезона на наемите: Минимална работна заплата не стига дори за едностаен апартамент в Студентски град

Вече се усеща полъхът на зимата, а с понижаването на температурите намалява и броят на прииждащите студенти към столицата. В началото на тази седмица официално стартира и новата академична година за всички висши училища, а с нея приключи  и настанителната кампания за общежития. Ако сте от хората, които не са сред класираните – тази статия ще ви бъде от полза.

Агенция за недвижими имоти Primo+ отправя поглед назад към изминалото тримесечие или както често го наричаме „сезонът на наемите“.

Тенденциозно за този сезон цените се повишават спрямо цените на второто тримесечие на годината. Ние обаче отправяме по-широк поглед, за да проверим какво е повишението на цените на третото тримесечие на 2016 г. сравнено със същото на 2015 г.
Нашето независимо проучване, на база реални сделки, показва, че повишението на цените в най-търсените  квартали на  столицата е средно с 9%.

През този сезон най-търсените квартали от наемателите бяха: “Младост“, “Витоша” и “Гео Милев” (източни); “Срелбище”, “Манастирски ливади” (южни) и централна градска част. Най-предпочитани и тази година са едностайните и двустайни жилища.

Най-високото увеличение в наемите на жилища има в столичния квартал “Младост” и по-конкретно “Младост 4” . Двустайният апартамент през 2015 г. е вървял в порядъка на 597 лв. , а през новия сезон цената се вдига до 663 лв. Това е скок от 11% и според колеги в бранша се дължи на непрестанно нарастващите работни места, удобния транспорт и наличието на много детски градини, което от своя страна привлича не само млади хора, а и голям брой семейства.

От частите на квартал “Младост”, най – слабо увеличение има в “Младост 2”. През 2015 г. цената за двустайно жилище там е била 570 лв., а през изминалото тримесечие стига до 622 лв.

В “Студентски град” и прилежащите му квартали също се наблюдава чувствително увеличение на цените. Едностаен апартамент в любимия на студентите квартал е струвал 467 лв. на месец през 2015 г., а през изминалото тримесечие средната му цена е била 514 лв. Не липсват и смели оферти от порядъка на 600 лв. на месец за свръх студентски лукс. Статистически погледнато това е повишение със средно 10%. Прилежащите квартали “Дианабад” и “Дървеница” търпят увеличение от близо 9%. Цените на наемите на едностайни и двустайни апартаменти в квартал “Витоша” са се повишили  също с 10%. Наемната цена на двустаен апартамент през 2015 г. там е била средно 598 лв. През 2016 г. подобен апартамент в квартала се търгува за 657 лв.

Зеленият и спокоен квартал “Изток” търпи по-нисък ръст от останалите квартали в размер на приблизително 6%. Там наемната цена на двустаен апартамент е била 642 лв. през 2015 г., а през третото тримесечие на тази година се е повишила до 678 лв.  Съседният  “Гео Милев” е претърпял малко по-ниско увеличение от 5% спрямо 2015 г.

Софийският Център продължава да е все толкова популярно място за живеене и да привлича нови наематели. Удобните транспортни връзки, лесният достъп до много места за развлечение и административни сгради е основен фактор за увеличението на наемите със средно 8,5%. Наемната цена на двустаен апартамент се е повишила от 603 лв. до 651 лв. Цената на едностайно жилище е претърпяла ръст от 425 лв. до 463лв.

Южните райони на столицата остават сред по-слабо търсените от наемодателите. Като основна причина, за момента, се изтъква липсата на метро и въпреки това през новия сезон двустайният апартамент в “Манастирски ливади” трудно би паднал под  633 лв. През 2015 г. жилище със същата квадратура е струвало средно 596 лв. Процентово увеличението е в размер на 6%. С малко по-нисък ръст от 5% са съседните “Гоце Делчев” и “Бъкстон”.

Квартал “Стрелбище” бележи ръст от 7%.  Там цената на едностаен апартамент се е повишила от 419  лв.  на 449 лв. “Лагерa” търпи приблизително увеличение от 6%. Голям плюс за наемодателите в тези два квартала  е наличието на Медицинския университет.
Чувствително увеличение има и в квартал “Овча Купел”. Там наемната цена на двустаен апартамент се е повишила от 487 лв. през летния период на 2015 г. на 519 лв. за същия сезон на 2016 г. Това е почти 7% увеличение и се дължи на непосредствената близост на квартала с Нов български университет. През “сезона на наемите” все повече новоприети студенти избират да търсят жилище близо до своя ВУЗ, което може да е само един голям плюс за наемодателите. Алтернатива на студентите от НБУ е близкият квартал “Павлово”, в който наемите имат 6% увеличение.

И въпреки че не се срещат много студенти, които да търсят жилище в северните или западните квартали, цените на имотите там също се повишават. Цената на двустаен апартамент в квартал “Надежда” е била средно 414 лв. през третото тримесечие на 2015, през този сезон нараства до  446 лв., което се равнява на 7.5% увеличение.

По-високи са станали и цените в съседния “Люлин”. Там повишението е от 8%, а наемната цена на предпочитания двустаен апартамент се е покачила от 436 лв. за 2015 г. до 472 лв. за 2016 г.. Специфично и за двата квартала е, че апартаментите по-близо до столичното метро държат по-високи наемни цени от тези в по-крайните им микрорайони.

Експертите посочват, че това повишаване на цените не е здравословно за целия пазар на недвижими имоти и има сериозен риск от прегряване и отлив на сделки.

Брокерите на Primo+ съветват собствениците на недвижими имоти да обърнат внимание, че като всеки сезон и сезонът на наемите отминава. При идването на новия сезон, цените отново се променят с негативен знак и много от наемателите могат да намерят по-евтино жилище. Затова нашият съвет и към двете страни в процеса е да се консултират със специалист при оценката на жилището.