Ще продавам имота си сам! Самостоятелно или с помощта на брокер?

Уважаеми Собственици,

Когато решите, че е време да продадете Ваш собствен имот, Вие работите с най-ценния си финансов актив. Това изисква внимание към всеки детайл. В процеса на продажбата ще Ви се обаждат много брокери с различни цели! Светът винаги се е въртял около това, какво печели клиента, избирайки даден продукт. Всяка голяма компания харчи милиони, за да разбере, от какво има нужда клиента, и как да го привлече към собствения си продукт. Ние в Primo+ сме на мнение, че клиента иска грижа, информация, открит диалог, иска да постигне целта си.

Сигурно сте чували от Ваши приятели или познати репликата – „Брокерът дойде, снима апартамента и никога повече не се обади”? Най-вероятно, да. Повечето хора не харесват това. Те знаят, че някой предлага имота им за продажба, но не знаят кой е той, какво прави, за да го продаде, кои са хората, които води в дома им и защо след това не се обаждат. Много хора дори не знаят имената на брокерите си.

Ние създадохме този материал, за да Ви помогнем да избегнете този ефект. Дали сте решили да продавате имота си сам, или искате да откриете правилния брокер, на който да се доверите, тук ще намерите полезна информация, която ще ви помогне!

  • Ако сте преценили, че искате да продавате имота си сам, обърнете внимание на Вашите основни мотиви за това:
  • Не искате да плащате комисионна на брокер, т.е. искате да приключите сделката с възможно най-много взети пари? Оценете личните си шансове по време на преговори. Имате ли информация дали един опитен брокер би постигнал по-добра цена за Вас по време на преговори? Какви инструменти би използвал той? Възможно ли е, след като приключат преговорите и платите комисиона на брокера си, все пак да останете с повече пари, отколкото ако сами водите преговори относно цената на имота си? Опитайте да съберете информация по този въпрос. Все пак, по-добрата продажна цена, означава повече пари във вашия джоб.
  • Имате лош опит с брокер/и? Ако влезете в нов ресторант и не сте доволни от обслужването, бихте ли спрели да ходите на ресторант или просто ще смените мястото? Анализирайте грешките на предишния си брокер, направете две или три интервюта с други брокери и ги попитайте, как биха работили те в тази и други насоки. Ако след тези срещи не сте удовлетворени, продължете сами! Запознайте се детайлно с техническия, търговския и правен аспект на процеса, свързан с продажбата на недвижим имот.Ние от Primo+ оценяваме Вашата позиция и можем да Ви помогнем с неангажираща консултация и полезни материали! Въпросникът за интервю на брокер, Ви дава нужната информация да решите, дали искате да наемете конкретен брокер да предлага имота Ви на пазара
  • Дали да работя с един или с няколко брокери? Преди малко Ви споделихме, как влияе на сделката работата с много брокери. Основният мотив на всички собственици, е че така ще достигнат до всички купувачи, които са записани в базата данни на всички брокери. Истината обаче е, че нито един собственик не разполага с цялостна база данни от над 1500-те брокерски фирми в София, не знае кои от тях са истински, както и на кои може да се разчита. Ако след процеса на селекция изберете правилният брокер, той трябва да работи с всички професионални брокери на пазара и да им изпрати презентации и детайли относно имота. За Вас това НЕ е финансов ангажимент. В отговор на поставения въпрос, си представете, че отивате в пет сладкарници и поръчвате торта за специален семеен повод, но с условието, че ще платите само на този, който направи най-красивата. Колко от сладкарите ще се съгласят? При брокерите е същото! Идват, оглеждат, тръгват си. Колко от тях работят за Вас, колко от тях работят наистина усърдно, за да получите най-добрата продажна цена на Вашия имот? Използвайте примера със сладкарите, изберете брокер, който е професионалист, разберете какъв е неговият модел за успешна продажба на недвижими имоти и го наемете за тази работа. Всички консултанти в Primo+ работят с индивидуални планове за всеки отделен имот, които имат за цел да привлекат максимален брой потенциални купувачи към него!

Обадете ни се, за да Ви покажем как!