Причините за продажбa – фактор за успешна сделка!

Има един милион различни причини, поради, които хората продават имотите си, но всеки един продавач се води от едно основно нещо: желанието да получи максимално висока цена за имота си, за възможно най-кратко време и по възможност без никакви усложнения. Това обаче невинаги става така. За да постигнете най-добри резултати при продажбата на вашия имот относно цена, време и нерви, е нужно първо да направите своето домашно.

Основният въпрос, на който трябва да си отговорите е: „Защо продавам имота си?” Той определя вашата мотивация за продажба преди да сте предприели първата стъпка. Отговорът на този въпрос, определя до голяма степен и вашата позиция като продавач по време на целия процес. Вашата мотивация е решаващият фактор за това, как ще подходите към процеса. Тя оказва влияние върху всичко, от това каква първоначална цена ще поискате до това, колко време, пари и усилия желаете да инвестирате, за да подготвите дома си за продажба. Например, ако целта Ви е бърза продажба, това ще предопредели един подход. Ако желаете да постигнете максимална цена, процесът на продажба може да отнеме повече време, предопределяйки по този начин друг подход.

Много продавачи, които нямат спешна нужда да продават, обявяват имота си на пазара със завишена цена, с идеята да спечелят повече, която автоматично отблъсква повечето купувачи. Така имотът придобива статут на непродаваем сред купувачите на пазара. Когато собственикът реши, че вече има реална нужда да продаде имота си, той го обявява на реална пазарна цена. Сега обаче, трябва да преодолява вече изградения негативен имидж на собствения си имот, което може да стане единствено чрез допълнително занижаване на цената, която да привлече купувачите на пазара. Така, с идеята да спечели, продавачът губи част от продажната цена, още в началото на процеса.

Нашият съвет е: НЕ ПРОБВАЙТЕ да предлагате имота си на пазара – това ще Ви спести пари! Пазарът е за тези, които продават, които желаят да продават, и които имат нужда да продават.

Преди да правите, каквито и да било стъпки по продажбата на Вашия имот, обмислете обстойно причините за продажбата, с какво време разполагате, при какви условия бихте продали. Един обстоен анализ, на вашето моментно положение, на вашите нужди и цели, ще Ви даде добра основа за стартиране на процеса по продажба, както и покупка на друг имот при нужда.

След като си отговорите на тези въпроси и решите, че наистина сте готови да продавате имота си, започнете подготовката за процеса.