Момчил Кръстев: Налагало се е да меря колко тежат двама кандидат-наематели, за да се уверя, че няма да счупят вещ на наемодателя

Момчил Кръстев е повече от 5 години в семейството на Primo+. Зад гърба си има десетки препоръки и стотици доволни клиенти, които са се превърнали в PRIятели. Започва като брокер в отдел ‚Наеми‘ , а след това става брокер/партньор в отдел ‚Продажби‘, участва и управлява процесите на покупко-продажба за български и чуждестранни клиенти в град София, организирайки жизнения цикъл на покупко-продажбата от залагане на приоритети, финансиране,  маркетинг, организиране и провеждане на огледи до изповядване на сделката и въвеждането на новия собственик в мечтания му имот. Заслужено получава наградата „Брокер на годината за 2016 г.“, в отдел „Продажби“, офис Primo+ София и четиридневна екскурзия в европейска столица по избор. Ето какво споделя за себе си и за професията Момчил Кръстев:

Разкажи ни накратко за един твой работен ден?

Ако е тренировъчен ден, алармата звъни в 06:00 ч., най-късно 06:30 ч. съм в залата, ако пък е ден без тренировка ставам в 06:30 – душ, кафе, книга или няколко статии, паля колата и малко преди 09:00 ч. съм в офиса. Всеки работен ден започва със среща с колегите и разбор на изминалия и предстоящия ден, къде работно, къде лично.

Стремя се периодът от 10:00 до 12:30 да е най- активния в деня. Тогава търся нов бизнес, правя най-голямо количество обаждания, след това обработвам текущ бизнес или организирам важни срещи. Само допреди година често пропусках обяда и възможността да правя нещо друго, освен работа, за поне 30-40 минути, но към днешна дата това се е превърнало в ритуал. 12:30-13:00 е време за обяд с колеги.

Между 13:00 и 19:00 времето е за останалите срещи, връщане на пропуснати обаждания, подготвяне на писмени гаранции, предварителни договори, проверки на документи, ходене по институции, разговори  с адвокати и нотариуси, дейности по търсене на имоти за купувачи или маркетинг на продаваните от мен имоти, а краят на работния ден 17:00-19:00 е за вечерни огледи. Често се случва огледите да се извършват и след 19:00. Горе-долу официалният работен ден приключва между 19:00 и 20:00, след което се прибирам вкъщи. Преди често вършех административни дейности след 20:00 – качване или коригиране на оферти, но след като се подобрих в намирането на баланс между работа и лично време, оставям тези задачи за петък ранен следобед.

N.B. – всички дейности от 06:00 до 20:00 са придружени от музика! Без музика нещата не стават. Слушайте добра музика!

Как попадна в света на недвижимите имоти?

След бригада в другия свят – Америка. Приятел, с когото работех лятото там, се похвали колко е доволен от работата си като брокер. Покани ме на интервю и останалото е история, която пиша вече повече от 5 години. Моят приятел вече не е в този бизнес, но и днес съм му благодарен, че ме срещна с Щелян и Жоро.

Как се задържаш на върха? Спечели наградата за „Брокер на годината за 2016 г.“ и почти всеки месец си топ брокер в отдела тази година.

Фокусирам се върху това да спазвам правилата, принципите и етикета, които са наложени  в Примо+. Десетките вътрешнофирмени обучения, в България или в чужбина също са затвърдили познанията ни и са ми помогнали да изградя навици, които прилагам всеки ден. А ако трябва да съм още по- кратък – ключът е постоянство. В началото имах много ‚ups and downs‘ в работните часове, телефонните обаждания, срещите, психическата ми нагласа и настроението. Това беше в директна корелация с непостоянните резултати – постоянно редувах много добър месец с нулев такъв. В момента, в който намерих златната среда, коефициентът на полезно действие се увеличи.

Едва ли мечтата ти е била да станеш брокер на недвижими имоти? Какъв мечтаеше да станеш, когато беше малък?

Актьор и космонавт. Към днешна дата двете мечти сами по себе си звучат невъзможни за изпълнение, но, сегашната ми професия дава ежедневно възможности за актьорски изяви  Актьорската и брокерската професия си приличат: и едните и другите срещат ежедневно възражения, и двата типа работа са пряко свързани с това да бъдеш в топ форма, винаги усмихнат, уверен , дори когато този ден не се чувстваш отлично, а и конкуренцията е жестока и често подла в двете сфери.

Относно космонавтиката: полетът в космос е част от дългосрочните ми цели ( +10 години). Към днешна дата хората, които са го правили, се броят на пръстите на ръцете ми, но в следващите десет години 100% ще съм един от тях. Накратко, детската ми мечта се сбъдна с тази професия, без да го планирам.

За какво мечтаеш сега?

Да продължа да помагам на хората, но с времето да го правя в по-голям и все по-голям мащаб. За един по-добър град, столица, държава. Да пътувам повече, да посетя всички страни, които мечтая да посетя. За повече щастие и по-малко тревоги за всички хора около мен. За по-големи успехи и нужната енергия да ги постигна.

Колегите ти държаха да те попитам как се справяш с клиенти, когато си изнервен?

Аз съм темпераментен човек и когато съм сам или с колеги, мога да си позволя да го покажа. Полагам огромни усилия и не си позволявам да показвам, че съм нервен или афектиран когато съм с клиенти. Истината е, че нещата, които се случват в живота са в следствие на моите действия и решения, а не в резултат от външни фактори, въпреки че в 90% от случаите ни се струва , че нещата просто ни се случват.

Когато съм с клиенти и се чувствам нервен гледам да обърна негативните емоции в позитивна енергия, а ако се чувствам много зле, просто предупреждавам хората или отлагам задачите, но това се случва много рядко.

Разкажи някоя впечатляваща случка с клиент, която дълго ще помниш?

Тук единственото, което ми идва наум, не бих го споделил.  Може би по-скоро нещата, които съм правил и ще помня:  ходил съм по събиранията на етажна собственост, запознавал съм се със съседи, за да видя дали нямат течове и проблеми в мокрите помещения, за да дам информация на моя клиент, взимал съм препарати и съм чистил апартамент, правил съм дребни ремонти, качвал съм се на покриви и по тераси, веднъж  ,,премерихме‘‘ двама кандидат- наематели, тъй като наемодателката твърдеше, че ще счупят нейна вещ в апартамента, която е податлива на натиск, такива и други интересни неща, които “няма начин” да те изнервят…

И за финал, ако четиригодишно дете те попита какво работиш, какво ще му обясниш?

Единственият въпрос, за който съм подготвен, тъй като имам двама малки братовчеди, на които допреди година- две им обясних с едно изречение “бати Момчил продава най-хубавите къщи на хората, които много искат да живеят в София”.