Интервю с Щелян Калчев за Експо „Моите пари“ относно инвестирането в имоти

Щелян Калчев, Primo+ Недвижими имоти, е един от лекторите на Експо „Моите пари“- всичко за личните финанси. В събота от 14 ч., в Ринг Мол София, той ще разкаже за тънкостите при инвестирането в имоти. Специално преди събитието, Щелян даде интервю за организаторите и разкри за какво по-точно ще говори. Заповядайте и вие – събитието е безплатно! 

1. Битува ли все още у българина мнението, че инвестицията в недвижимо имущество е най-сигурната?

Голяма част от българите смятат отдаването на имот под наем за сигурна и доходна инвестиция. Това е заложено в народопсихологията на българина, който силно вярва в максимата “Моят дом е моят крепост” и това се подсилва от икономическите тенденции и общоприети вярвания в България. Има и други инвестиции, които са далеч по-печеливши, но за тях трябват специфични познания и ресурси. Изключително важно е да се определят целите, приоритетите и възможностите на инвеститора, за да не се превърне предприетият ход в болезнен и скъпоструващ кошмар. Практиката показва, че ако си немарлив към актива си, той се превръща в пасив.

2. Доходност чрез покупка на недвижим имот – до колко реални всъщност са печалбите при подобна инвестиция?

 

Инвестицията в имот е твърде широко понятие и много хора го употребяват, за да етикират покупка на имот и даването му под наем. Реално влагането на средства в недвижим имот може да става под различни форми. Най-често срещаната форма е влагането на финансови средства в жилище, което да се отдаде дългосрочно. Голяма грешка е да се допусне, че наемът е чиста доходност. Всеки инвеститор трябва да знае каква е разликата между брутна и нетна доходност, как да управлява актива си и от какви грешки да се предпазва. Средната възвръщаемост от подобна инвестиция е 5-6% в София.

 

3. Каква част от дохода си потенциалните клиенти са готови да отделят при инвестиция в имот? Има ли тенденция това да се промени?

 

Генералното правило за инвестиции е да заделяш и влагаш между 10-15% от чистия си доход. При всеки е различно, защото зависи от целите му. За да определиш каква част да инвестираш, трябва да имаш представа какъв пасивен доход желаеш и кога искаш да го ползваш. От отговорите зависи по колко ще спестяваш, защото имаш вече ясна цел, обвързана с време и конкретна сума. Едно е да започнеш с 10% на 25 години, друго е със същата сума на 35, 45, 55 и т.н. В Primo+ работим с новостартиращи инвеститори, както и с клиенти, които влагат милиони в имоти. Както казах, първо определете целите си и след това начертайте план за действие.

 

4. Случва ли се в практиката Ви клиенти да са изправени пред избора дали да инвестират финансите си в имот или да търсят доходност чрез други инструменти? Имало ли е такива, които да дойдат при Вас с молбата за съвет в тази насока?

Разбира се! Има много объркани, неинформирани или заблудени хора. Затова ни има нас, за да помагаме. Всеки, който иска да има пасивен доход, особено чрез имоти, идва на среща, в която определяме приоритетите му. На база възможности, ресурси и желания съставяме план за действие, съобразен с неговите нужди. Много често възпираме клиенти от неразумни или твърде рискови покупки. Лично аз съветвам клиентите да имат диверсифицирано инвестиционно портфолио, като имотите да са част от него. Съветваме и клиентите си да не слагат всички яйца в една кошница, да не инвестират всички средства в един обект. Нашата роля е да използваме опит, знания и информация, за да направим изгодни сделки за хората, които са ни се доверили, така че следващата ни среща да е приятелска, а не да пресичат на отсрещния тротоар, когато видят брокер.

 

5. Какво можем да очакваме от участието на Primo+ Недвижими имоти по време на Експо „МОИТЕ ПАРИ“?

 

Ще чуят много полезни неща и то в прав текст, без обичайните напудрени истории и розови приказки. Ще се запознаят за кого Е и за кого НЕ е инвестирането в имоти. Ще разберат, че всеки може, но не всеки го прави или успява. Ще узнаят какви са първите стъпки и как да се предпазим от грешки. Ще научат и как да избират добри инвестиционни имоти от тоновете боклук на пазара. Ще имат шанс да зададат въпросите си публично или лично, защото ще имаме време за това. Отделно ще има опитни Primo-консултанти, брокери от отделите “Продажби” и “Наеми”, които ще отговорят на всеки въпрос. А за по-напредналите инвеститори с удоволствие ще отделя време за личен разговор. Отделете два часа, за да може Вие и Вашите деца да си бъдете благодарни след години.