Когато избирам имот под наем, първо избирам наемодател!

Когато избирам имот под наем, първо избирам наемодател!

Звучи логично? Или странно? Както и да звучи е ок, тъй като разсъждаваме по темата.

Много често когато говорим за наеми, фокусът е върху наемодателя. Той предоставя имот, вещи, подобрения, които ще бъдат ползвани от трети лица при относително минимален праг на сигурност. Наемодателят получава един или два наема като гаранционни депозити и със сумата от 1000-1500 лева се надява да може да покрие евентуалните щети. Разбира се, клаузите в договорите са изключително важни за гарантиране на сигурността на собственика. Тези неща се говорят от брокери, адвокати и всякакви консултанти.

 

Какво не се говори, за което искам да поговоря? За човешката страна на сделката. Тук мога да взема трибуната като брокер от 18 години и като наемател и наемодател от първо лице.

 

Няма да ви отнемам много от времето, тъй като то е кът за всички (ако имате въпроси и коментари, пишете под статията), само отварям темата как много често „качеството“ на наемодателя е по-важно от качеството на имота. Как един наемодател може да почерни живота на наемателя (и това не може да се защити с договор), същевременно да бъде негов верен партньор. Темата е много актуална за семейства с деца и особено малки деца. Всеки има права по договор и всеки недоволен може да прекрати договора. Но тъкмо тук идва проблемът. Фактът, че трябва да причиня на семейството си поредното местене или местене в изключително неподходящ момент. Спонтанните местения могат да ни отведат на място, на което няма да имаме никакъв комфорт, но сме се настанили от липса на избор. Спонтанните местения могат да ни загубят и много пари, отново поради липса на време и липса на избор.

 

Връщам се на договорите. Да, там можете да защитите правата си, но когато „изберете“ наемодател, с който няма как да работите за в бъдеще, неминуемо предстои местене. Договорът е безсилен, тъй като няма как да дефинирате нарушението „звъни ми всеки ден“.

 

Сделката с наем е дългосрочно партньорство. Затова е важно да избирате внимателно партньорите си. Проведете внимателно срещата с бъдещия си наемодател. Разпитайте го какво е важно за него в това партньорство. Разберете на каква комуникация с вас ще разчита. Поставете условия, за да видите реакцията му. Хората често подценяват тези сделки, но те могат да ни вкарат много неприятна спирала от събития.

 

Не обичам черногледите сценарии, но пък те са добър инструмент за превенция. Тези препоръки са работили за мен в десетки сделки за жилищни и търговски имоти, надявам се да имат стойност и за вас.

 

Здраве и безпроблемни сделки!

Георги