Как продавачи и купувачи губят пари

В началото на Февруари (годината е 2021 – за всички, които ще четат статията след 10-15 години 🙂 ) пазарът на недвижими имоти навлиза разгара си и се подготвя за силно второ тримесечие.

 

Участниците правят сделки, а покрай тях печелят, но и губят пари. Днес ще разгледаме няколко случая, в които не искаме да попадаме, тъй като се касае за загуба на пари. Пари може да губи всеки участник, ако няма добре изградена стратегия за сделката си.

 

ПРОДАВАЧИ – те най-често губят пари когато говорим за условията по сделката, която сключват. Един продавач може да губи пари:
1. от продажната цена на имота;
2. от времето, което е прекарал на пазара като продавач на имот;
3. от разходите, данъците и таксите около сделката с имота.
Най-честите неразбирателства са свързани с това, че за да продам на най-добра цена един имот, трябва да го обявя скъпо, трябва да бъде дълго на пазара (за да го видят всички) и купувачът трябва да плати всички разходи по сделката 🙂 Сами разбирате, че това е формула, която е обречена на провал и причините са много. Изградете стратегия около трите точки и гарантиране ще направите добра сделка.

 

КУПУВАЧИ – често хората коментират, че този или онзи купувач се е прецакал, тъй като е купил скъп имот. Много малко се говори за практичността на една покупка, а парите са на пиедестал. През годините сме виждали стотици семейства, които живеят в дома на мечтите си, а след 10 години дори не помнят цената на имота, която са платили. Това, което помнят са емоциите, децата, семейните празници, ремонтите 🙂  В същото време има купувачи, които правят много изгодни сделки за имоти, които накрая разбират, че не искат. Или още по-лошо – примиряват се, че няма друго и живеят в капана на „тънките сметки“. Та, след 18 години в този бизнес, спокойно мога да кажа, че купувачите губят най-много не в цената или условията по сделката, а в практичността на решенията си. Много е важно да се изгради супер стратегия при покупка на имот (имаме десетки видеа и статии на тази тема), НО покупката на имот не е само цифри и времето го е доказало многократно.

 

В следващата част на статията ще разгледаме как губят пари наемодателите и наемателите при сделки с недвижими имоти.

Ако имате въпроси или коментари, пишете ни в полетата под статията.

Радвам се, че бяхме заедно. До скоро!

Георги Янков