Искате да купите имот през 2016-а? Ето какво трябва знаете преди да започнете с търсенето

За компетентна информация относно недвижимите имоти, Money.bg се обърна към Георги Янков от Primo+. В качеството си на експерт с дългогодишен опит в сферата, г-н Янков дава на всички читатели своя професионален анализ и съвети към бъдещите купувачи.

Покупката на недвижим имот е една от най-важните стъпки в живота на човек. Рано или късно,  за повечето от нас настъпва моментът, в който да имаме собствен недвижим имот става цел, към която неотлъчно се стремим.

По пътя за постигането на тази цел преминаваме през множество дилеми и обрати, предизвикани както от чисто практически ситуации, така и от множество емоционални моменти. Поради високо емоционалното естество на процеса на покупка, много хора вземат грешни решения при избора на нов дом.

Причината за това е липсата на подготовка и неправилната нагласа още преди излизането на пазара на недвижими имоти. Много често, причината може да бъде и в прекалено дългото отлагане за вземане на решение.

Защо трябва да бързате бавно при покупка на имот през 2016 г.? И какво означава това? Казано на научен език, пазарът навлезе в третата – предпоследна фаза на цикличността си. Тази фаза се характеризира с вече настъпила еуфория от страна на търсещите да закупят недвижим имот. Поради липсата на качествено предлагане, множеството купувачи са фокусирани върху далеч по-малко имотни оферти, отколкото е броят на потенциалните купувачи.

В немалко случаи, това довежда до няколко желаещи за един имот. В резултат на това, величината „дни на пазара“, с която се измерва за колко време се продава един имот, продължава да спада и редица имоти се продават още преди да са излезли официално на пазара.

Обикновено бързането е процес, който сам по себе си носи отрицателен знак, за което имаме достатъчно поговорки в българския фолклор, но не и ако сме в състезателна ситуация – там всички бързат, тъй като целта е да са първи. Обикновено в този момент идва репликата: „не може така на бързо да се купува имот“, а тук идва и отговорът – да бързаме бавно.

Важно за купувачите днес е, че трябва да вземат решение за покупка на определен имот, с който са се запознали изключително бързо. Възможността за такова бързо решение би била резултат от много внимателна подготовка, проучване и разговори с професионални консултанти. При правилната подготовка, извършена преди да излезете на пазара, Вие ще имате предимството да вземете бързи и точни решения в най-важния момент на избора.

Дилемата „искам да погледна още нещо“ не е в резултат, че искате да сте сигурни, че няма нещо по-добро на пазара, а в резултат на липса на ясни приоритети и несигурност в крайното решение. За съжаление, този етап води до негативни последици, тъй като докато търсите „още нещо“, избраният имот вече е продаден, а времето за сключване на сделка намалява.

Моментът, в който покупката вече трябва да стане факт (в началото на процеса, този момент винаги е далеч и всички имат достатъчно време), потенциалните купувачи започват да правят множество компромиси, а в резултат на това идва и решението за покупка, което е далеч от най-оптималното по първоначален план.

В практиката се наблюдават много примери, при които купувачите пропускат най-добрите си шансове на пазара, поради факта, че искат да обмислят всичко добре. Най-оптималният вариант, гарантиращ най-добра сделка е обстоен и внимателен процес на залагане на приоритети, преди да излезете на пазара и бързо вземане на решение при избор на имот.

Направете проучванията и анализите с помощта на професионалист в бранша. Той няма да определи дали имате нужда от 2 или 3 спални, но той ще направи реалната връзка между Вашата представа за типа имот, който търсите и възможностите, които може да предложи пазарът. Работата в перфектен синхрон с Вашия консултант, ще ви даде нужният комфорт за бързо вземане на решение в точния момент.

В обобщение, 2016 г. ни предлага голям брой потенциални купувачи, малък брой качествени оферти, дните на пазара на всеки един имот намаляват, а в тази ситуация най-бързият печели. Вие от тях ли сте?

Въпрос: Днес, е първият Ви оглед. Виждате имот, който точно отговаря на Вашите изисквания. Готови ли сте да влезете в сделка? Ако отговора Ви е различен от ДА, сте поели по най-трънливия път на покупката, който може да доведе до неприятни последици.

Поемете 100% контрол и направете нужното, за да вземете най-важното решение, ДНЕС!

Статията е публикувана в www.money.bg

https://money.bg/property/iskate-da-kupite-imot-prez-2016-a-eto-kakvo-tryabva-znaete-predi-da-zapochnete-s-tarseneto.html