Защо да си млад (и) брокер е добра идея

Предимството на възрастта в работата като брокер на имоти, факти и предизвикателства

Всеки може да се пробва в имотите

е мантра, която рапирайки, се е настанила в брокерския жаргон и създава розова, нереалистична представа за бранша. Всеки, всеки, ама на теория – практиката е решила друго. Речитативът на брокерския рап се пише всеки ден от многобройните работни казуси, с които се сблъскват участниците в него, а не от мераклиите да се пробват.

При казус за избор на работа

не можем да игнорираме възрастта като фактор. Имотите са тепих, където се изискват здрави мишци (и буквално), но и корт, на който можеш да победиш само с точна стратегия, бърза реакция и светкавична мисъл. А коя е най-биткаджийската възраст – младостта, разбира се! Когато можеш да гребеш с пълни шепи от времето, когато можеш да падаш и ставаш безболезнено, когато всяка грешка е огромна победа, когато можеш да разхищаваш себе си, защото имаш в изобилие от всичко… Тезата, че младите трябва да се изучат и после да навлизат в живота, е много, ама много олдскул.

Още по време на следването в университет

човек може да инвестира работно време именно в сектора на недвижимите имоти. Динамиката на дейностите на брокера предполага една комфортна свобода при разпределение на времето и съвсем без притеснение е възможно да се напасне към учебния график. Ето и първото предизвикателство към теб – умението да менажираш сам себе си, да постигаш успеваемост, все качества, ключови за развитието на всеки, каквото и поприще да избере. Предизвикателствата обаче не свършват дотук.

В имотите е трудно, най-вече защото се работи с хора,

т.е. няма правила и пъстротата на ситуациите е безкрайна. Контекстът е ясен – захвани се с брокерство, ако нямаш проблем с общуването, умееш го (понякога си е вродена черта), казано по-претенциозно си екстроверт. Ако снисходително се усмихваш и подценяваш тази част от играта, заповядай при нас за месец-два, ще ти се отворят всички комуникаторски чакри. От нас да мине –

за по-скоростен старт

по линията на това предизвикателство ще ти предложим да скочиш първо в наемите  – там „като цяло“ всичко се случва на бързи обороти и си е рок, та дрънка….

Мъдър начин да се преодолее недоверието, което носи младата възраст, или поне да се минимизира натискът му,

е изборът на добра агенция.

Адекватните колеги дават тежест на целия работен процес, на имиджа и репутацията дори на „нюкамърите“.:) Опорката, която дава агенция с утвърден и разпознаваем бранд, е стабилна бариера срещу бръмчащите навсякъде хейтъри. Тя инжектира, освен това, и необходимата доза self-confidence, която е жизнено важна за оцеляването ти като млад брокер. Няма да е нескромно да посочим, че Primo+ припокрива споменатите критерии, на 100 %, +.  Може да разпиташ за нас, включително клиентите, с които сме работили и които остават в отбора на Primo+.

Попаднал си  в правилната агенция, а закъде си без

ментор,

който грижливо за ръчичка да те въведе в работата? Гарантирано още първата седмица става раздяла с илюзиите.  Ще са ти необходими конски дози усилия и търпение, още повече учене и хъс, за да оставиш свой отпечатък в Алеята на славата…  Последната метафора е за разкош, реалността е далеч от холивудската. Но пък победите са сладки именно защото пътят до тях е трънлив. В Primo+ се намират и лидери, и вдъхновяващи ментори, които ще те  научат как се случват нещата, как се удря топката и какво е необходимо за успешен финал на мача.

Може би най-якият челиндж  за младия брокер е

дигиталната култура.

Без бой признаваме, че всъщност това е твоето най-голямо предимство.  За сериозни професионални познания по дигитален маркетинг се изисква академично обучение, но то е основно за систематизация и понятиен ресурс. 20+ поколението е родено с технологични инстинкти, ти си част от него – възползвай се! Работата ни е свръх конкурентна, добрият маркетинг ще ти помогне да се откроиш, да бъдеш забелязан от потенциалните клиенти.

Предизвикателствата за

младежите от екипа на Primo+

са всякакви, но пък те с удоволствие разказват за тях. Комуникативната част я коментират като „добра възможност за един млад човек да създаде  контакти, да изгради знания и умения, които биха му помогнали във всеки един аспект от живота – дори и на бъдещи работни места. Динамиката е голяма, постоянно се случва нещо ново, ден с ден не си прилича“. „Нови качества в този бизнес се развиват постоянно – търпение, дипломатичност, емпатия, дори и поставяне на граници, поемане на отговорност. В процеса на работа тези качества се задълбочават и стават интуитивни.“

Какво мислят за

лошата репутация на брокерите?

„В нашия случай дори може да се каже, че ни помага, понеже хората имат занижени очаквания към брокерите. Оценяват  даже нормално човешко поведение.“ Категорично са ЗА подобряване имиджа на професията чрез открита комуникация с клиентите, прозрачност в отношенията от документална гледна точка, коректност и точност, позитивно излъчване.

И тъй като в Primo+ нещата се случват постепенно,

първите стъпки са в сферата на наемите.

Този сегмент от недвижимите имоти е особено подходящ за старт на млади хора, които например се обучават в университет и имат свободно време за допълнителен работен ангажимент. Затова голяма част от хората, които са били част от отдел „Наеми“ през годините са били или студенти, или току-що завършили. „Удовлетворението да намериш, макар и временен дом за някого е голямо, особено когато знаем колко усилия сме вложили и когато човекът насреща оценява това. А когато преговорите са били трудни или сме успели да договорим по-добри условия за нашия клиент, чувството е, че си постигнал по-голяма цел от зададената първоначално и благодарността, която получаваме  е безценна.“

За онези, които са решили да продължат брокерската битка, минаването на

следващо ниво – продажби,

е част от целите и предизвикателствата. Пред тях стои примамливата опция да развият свой екип и да се осъществят самите те като мениджъри и ментори. Последното носи винаги личностни дивиденти, защото вдига нивото на отговорност и засилва мотивацията. Осъзнаването и възприемането на брокерската дейност не само като услуга, а като сериозен бизнес също е движещ фактор. „Няма лошо в началото работата да се възприема като услуга, но голямата промяна в стойността идва, когато брокерът почне да възприема работата като собствен бизнес, защото започва да създава по-дългосрочни цели за изпълнение.“

Да си брокер не е чак толкова романтично,

замесените са наясно. Младостта е времето, което откъм креативност е най-плодородно, факт. Ако решиш да се пробваш за брокер и не останеш, не ти стигнат силите, със сигурност ще си тръгнеш с респект и към бранша, и към работещите в него колеги.

А за оставащите, знаете си – дупе да ви е яко, или…

 

 

Автор: Мира ЦАНЕВА