Топ 7 грешки пред начинаещите брокери II част

В следващите редове ще намерите и останалите грешки, придружени от съвети как да се предотвратят.

4. Недостатъчен или никакъв маркетинг на оферти

Веднъж натрупали достатъчен брой оферти и след като реализират няколко сделки, начинаещите брокери се успокояват, че имотите им ще се отдадат сами и спират да следват маркетинговия си план. Поддавайки се на тази илюзия, те се успокояват с това, че рано или късно ще реализират транзакция и така офертите им застояват. Но тук не липсата на сделка е най-притеснителна, а фактът, че те подвеждат доверието, което клиентите са им гласували. Собственикът на имота започва да се пита дали наистина това е точният брокер, а при наличието на толкова много фирми в бранша, клиентът лесно може да предпочете услугите на друг. Това неминуемо води до загубата на един или повече клиенти, които са намерени с немалко усилия. За да се предотврати тази грешка е много важно брокерите  да спазват еднакъв стандарт при изпълнението на своя маркетинг план.

5. Лошо управление на времето

Един истински професионалист на недвижими имоти е едновременно търговец, съветник, медиатор, юрист, маркетолог, оценител, кредитен консултант, фотограф и много други. Работа за вършене винаги има и често професионалният и личния живот се препокриват, а време за почивка не остава. При тази динамика, най-честата грешка на един стартиращ брокер е да се опита да свърши всичко на куп и да се ангажира да помогне на всеки потърсил неговите услуги. Това е един убийствен коктейл, защото води до пълна липса на контрол и до тотално изтощаване, а това само по себе си може да доведе до край на кариерата. За да не свърши така, всеки нов брокер трябва да създаде и управлява строго своя график. Там трябва да фигурират всички важни за него дейности, които той да спазва и да не позволява да бъдат прекъсвани от други. Така можем да се предпазим от пълен хаос!

6. Правилно ценообразуване

Основата на това да продадеш един продукт са целенасоченият маркетинг и правилната цена, но колкото и добре да рекламираш продукцията си, ако не е на правилната цена продажби няма да има. Това важи с пълна сила и в бранша на недвижимите имоти. Ако цената на един имот е прекалено ниска, собственикът губи пари, ако е прекалено висока, отново губи пари, защото никой не би погледнал надценен апартамент. Грешката на много брокери е, че се съгласяват на цената обявена от клиента, без да се съобразят с пазара. А последствията тук са същите като при липсата на правилен маркетинг – разочарован и загубен клиент! Най-лесният начин да се преодолее тази грешка е като се следят постоянно новите тенденции на пазара и като се съветват с по-опитните от тях колеги в екипа им.

7. Лош избор на агенция

Това е най-тежката грешка от всички изброени до тук! Защо ли? Защото всяка от по-горните грешки може да бъде избегната с правилното обучение. В България браншът на недвижимите имоти е пълен с неквалифицирани и неопитни хора, които вредят на имиджа на всички останали. Тук „брокер“ е мръсна дума олицетворяваща измамник! Повечето агенции залагат на текучеството, не „хабят“ време и средства, а хвърлят телефон в ръцете на новобранеца, оставяйки го на произвола на съдбата. Но светлина в тунела има, защото има шепа професионалисти в бранша, които работят по изпитани стандарти и държат на качеството пред количеството. Такива агенции залагат на подготовката на своите брокери, като споделят опита на успелите им служители, защото знаят, че успешните хора създават успешни хора. Затова отделете най-много време за подбора на правилната агенция – това ще Ви спести много проблеми!