Как да разпознаем фалшивите обяви за наем?

С близо 10% са скочили цените на наемите в София за последната една година. Стотици фалшиви обяви се появяват всеки ден, предупредиха от бранша и посъветваха как да разпознаем нереалните предложения в интернет пространството.

 

Намирането на нова квартира се оказва истинско приключение за Стeфани. Повече от месец тя обикаля в търсенето на подходящ дом и попада на десетки обяви с луксозно обзавеждане и на доста добра цена. Обажда се, но удря на камък.

 

СТЕФАНИ СТАНЧЕВА: „Този апартамент сега го няма. Вече е взет“. И почват да ми предлагат други неща. Имаше един апартамент, който беше таванско помещение и на обявата изглеждаше перфектно. Оказа се с някакви стари мебели, които не се виждаха на снимките и едни олющени мазилки. Имаше мухъл. Беше доста неприятно.

След като попада на коректен брокер, Стефани бързо намира подходящото за нея място за живеене. Случаите като нейния обаче не са единични.

ГЕОРГИ ЯНКОВ УПРАВЯВАЩ СЪДРУЖНИК ВЪВ ФИРМА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ: „Току-що го дадохме, нямаме връзка със собственика. Собственикът е много на зор, иска 12 месечни наема, токът е промишлен… Всички тези неща означават, че офертите са неактуални и оттам нататък хората могат да спестят много време.“

 

Експертите съветват, ако не искате да си губите времето, избере си личен брокер. А който не си търси спешно квартира и има възможност да изчака, нека да го направи, защото след пиковото търсене в края на лятото и началото на есента, цените падат.

МАРУСЯ ЕВТИМОВА БРОКЕР: „Успокоява се пазара и вече, когато излязат квартири в този момент, конкуренцията между наемателите не е чак толкова голяма и би било по-спокойно човек да си намери това, което търси.“

За последните 12 месеца цените на наемите в столицата са скочили с близо 10%. Брокерите не се ангажираха с прогноза дали тенденцията с поскъпването ще продължи.