От брокер към брокер

5 препоръки, които бих си дала, ако можех да се върна 10 години назад…но понеже не мога – с радост ги споделям с всички, които са поели по пътя брокер на недвижими имоти в България.

Няма какво да се залъгваме или увъртаме – всички сме минавали през тежки периоди, през успешни години, не само в професионалния, но и в личния си живот. Много е важно как излизаме от тези ситуации, имаме ли поуки, които сме си взели и още по-важното, ще повторим ли същите грешки след това и ако смятаме да ги повторим, трябва ли да очакваме по-различен резултат?

Миналата седмица в страницата на Primo+Academy имаше интересно предаване за фалстарта и за грешките в брокерската кариера. Това провокира определени мисли в мен и равносметки, които се оформиха като 5 препоръки.

1. Стартирай правилно деня – работи с нагласа, ум и тяло

Спомням си, че обикновено работният ми ден започваше със ставане един час по-рано с кафе, цигари и новини. Грешка, която погледната през настоящата призма, не доведе до по-добро здравословно състояние на тялото, нито на ума и не даваше никакви предпоставки за успешен ден. Ако сега започваш да градиш основите на кариерата си, направи усилие да започваш вдъхновяващо деня си – стани час или два по-рано, направи упражнения за тялото, дай си време да постоиш в тишината и благодари за всичко, което имаш – покрив над главата, храна, с която да закусиш, течаща, чиста вода, колеги, които ти помагат да се развиваш. Приготви си закуска, изпий кафето бавно, наслади се. Прочети страница от книга, която е свързана с работата ти (няма смисъл да си брокер и да четеш любовна лирика. Прочети нещо, което да приложиш веднага през деня). Погледни в огледалото, кажи си: „ Обичам работата си, обичам клиентите си, днес ме очаква успешен ден.” Можеш да изпробваш и другия вариант -да станеш в последния момент, закъснявайки да се облечеш набързо, да се залееш с кафето, докато търсиш ключа за офиса и да си мислиш през цялото време: ” Днес просто ще е ужасен ден.” Изборът е твой!

2. Учи се постоянно, всеки ден

Човек спира да се развива и да е човек, когато спре да учи и си каже: „Стига ми толкова, добър съм, имам достатъчно сделки, няма какво повече да науча.”Спомням си, че бях намерила своя си начин да подписвам ексклузивни договори с клиентите си и нямах нужда да уча повече за това как да подобрявам себе си и услугата си. Смятах, че съм достатъчно добра и това ми е напълно достатъчно. И именно тогава тръгнах към провала. Използвай всяка възможност да научиш нещо ново, слушай аудио книги или семинари, прави ролеви игри всеки ден, за да подобряваш уменията и комптенециите си при разговори с клеинти, тренирай презентацията си ежедневно. Това е единственият начин да постигаш още по-добри резултати. Отделяй време да учиш, дори и това да са 30 минути на ден, помни, че тази инвестиция в дългосрочен план ще ти донесе само позитиви.

3. Прикрепи се към опитен колега или работи с ментор

В началото егото не ми позволяваше да попитам по-опитен колега как прави огледи, как разговаря на първа среща с клиент. Срамувах се, защото смятах, че ще се изложа, че колегите ми ще си помислят, че съм невежа. Исках да изглеждам умна и компетентна, макар да нямах никаква идея даже какво да правя на този оглед, какво да говоря, как да се държа, как да напиша бизнес имейл или да проведа ефективен разговор със собственик. Отне ми много време и пропуснати ползи, необслужени клиенти и разбира се, сделки. Говори с мениджъра си и поискай стартиращо обучение от компанията, към която се присъединяваш. Това ще ти даде добра основа, върху която да стъпиш. Ако нямаш мениджър или ментор, говори с по-опитен колега дали би могъл да ти помага, ако имаш въпроси. Учи много, наблюдавай и прилагай всичко, което ти казва. Заглуши егото. Няма глупави въпроси, има незададени въпроси и много грешки, които струват скъпо в дългосрочен план.

4. Следвай план и анализирай

Всяка неделя полагах неистови усилия да правя план за сдемицата, ден по ден. И той никога не отговаряше на реалността, защото аз мразех да планирам, не виждах смисъл – нали и без друго правя огледи, срещам се с клиенти, подписвам договори, за какво ми е необходим този план? Бизнесът ми върви така или иначе. Излизах от вкъщи в 8 сутринта и се прибирах в 8 вечерта.  Бях заета, работех много. Това е мината, върху която, рано или късно ще стъпиш, ако нямаш план и не знаеш откъде да минеш, за да я избегнеш. Планът е този, който ще ти даде ясна посока, в която да придвиживаш бизнеса си, а анализът – ще ти помогне да стъпиш крачка назад и да се запиташ „ коя дейност бих могъл да подобря, след като не съм постигнал  планираните резултати? Как да направя срещите си още по-ефективни, за да подписвам екслузивни договори? Ако нямам подписани договори, къде и какво бих могъл да подобря, за да постигна плана си?” Планирай цели за седмицата, за месеца, за годината и ги следвай. Ако не ги постигнеш, седни и анализирай. Ако не можеш, поискай помощ от мениджъра си.

5. Задай си въпроса ”ЗАЩО”?

Всеки е чувал за голямото „ЗАЩО” и че човек трябва да го има, за да знае накъде върви и как да се изправи, ако падне.

Нямах време за такива излишности в моя брокерски живот. Нямах никакво намерение нито да падам, но и не знаех накъде вървя. За мен важното беше да ходя в офиса, да правя срещи с клиенти и да изкарвам пари. Нямах идея какво точно искам за себе си и близките си, какви са очакванията ми в близката една година в личен и професионален план, за следващите 5 или 10 години. Получавах предупредителни знаци, но не им обръщах внимание – спад в сделките, продължаващи разходи и нулеви приходи, телефонът спря да звъни. И тогава паднах. Не намерих в себе си сила, за която да се хвана и да се изправя, да се поотупам, да си сложа бинт на ожулените колене и да продължа напред; нямах пред себе си моето „ЗАЩО”- защо, за какво или заради кого трябва да се изправя? Бях чела за разни хора ,които са били успешни и са се провалили гръмко и тежко. Смятах, че това са просто книги, някакви разкази и няма вариант да се случи и на мен. Преди да стартираш кариерата си, спри и помисли: защо ще ставам всяка сутрин по-рано, защо ще полагам усилия всеки ден, какво ще ми донесе това в краткосроченили дългосрочен план? Защо да уча всеки ден презентацията си, какъв ще е резултатът от това? Защо да правя план за всяка седмица, с какво помага това на работата ми?

Надявам се, че няма да минеш през моя лош опит, а ще вземеш за себе си препоръките, защото най-опасно е човек да си мисли: „Това няма да ми се случи” . Разбира се, няма да се случи, ако предприемеш действия, положиш усилия в началото, заложиш правилната основа на кариерата си и каквото и да се случва, просто продължаваш.

Даниела Георгиева е част от нашия офис във Велико Търново. Дани e горда майка на две деца, на 6 и на 3 години. Кариерата ѝ на брокер започва през 2007 г. Спорно е дали прекъсва или се съчетава по време на майчинския дълг. През това време, трупа опит и в други сфери на кариерно развитие, но неизгасващата страст към имотите я връща в отбора на Primo+.