Кои подобрения в имота, който отдавате под наем, имат най-голяма стойност?

Наемодатели, имотът който се готвите да отдадете под наем е инвестиция в актив и трябва да е доходоносно мероприятие. Вашата задача е с възможно най-малко средства да получите възможно най-голяма печалба и то дългосрочно. И ако печелите от един имот при покупка (въпреки, че реално парите влизат в джоба Ви при продажбата му), нека Ви кажа, че “дяволът се крие в детайлите”. Трябва да сте сигурни, че за всеки похарчен лев, получавате максималната му стойност под формата на възвръщаемост. Колко ще си върнете обратно за определен период, ако инвестирате 1 лев? А лев и двадесет, лев и петдесет или два лева?

Един от начините да максимизирате печалбата е като ремонтирате умно имота, преди да го отдадете на следващите наематели или ако желаете да преподпишете със сегашните си, но на по-висока цена. Наемателите са готови да платят повече, ако бъдещето им жилище е добре поддържано и чисто. Ето няколко доказани и практични съвети, който ще предизвикат “уау ефекта”.

1. Наемете интериорен дизайнер. Опитен специалист, изпратен при Вас по препоръка, ще ви спести много главоболия и ще запази дебелината на портфейла Ви. От мой личен опит, мога да потвърдя на 100%, че добрият дизайнер знае кое къде да проектира, в какви форми и цвят да го изпълни и дори откъде да го закупи при най-добра цена. Цената на труда, която ще заплатите, ще се върне в пъти, заради професионално изпълненият краен резултат, който ще остави бъдещите Ви наематели очаровани и готови да наемат.

2. Ремонтирайте банята. Това е “царят” на подобренията. Наемателят обича чиста, здрава и функционална баня. Кой обича да се къпе в кофти баня? Падащи плочки, мухъл, стърчащи тръби и лошо осветление са спирачка за качествения наемател, който иска да наеме Вашият имот дългосрочно. Проучване на Шервин-Уилямс твърди, че ако вложите 1000 лв. в ремонти дейности, ще получите стойност в размер на 1850 лв. или 85% възвръщаемост на инвестицията. Затова направете малки или големи подобрения първо на банята. Смяната на тоалетната чиния, душа, шкафа с огледало или дори осветлението ще направи банята по-атрактивна и ще спести режийни разходи на наемателя.

3. Боядисайте стените. Не забравяйте, Вие няма да живеете там, затова не експериментирайте твърде смело с цветовете. Нека крайният резултат създава уют, като наблегнете на по-неутрални и топли цветове. Може да разнообразите с някой контрастен елемент, но не тествайте нервите на наемателите си. Колкото е по-малък е имотът, толкова по-светли трябва да са цветовете. Тъмните бои изсмукват пространството от помещението. За максимален ефект (от практична и финансова гледна точка) боядисайте тавана в бяло.

4. Променете кухнята. Най-добрият вариант е да смените старите кухненски шкафове с нови по поръчка, но ако това не е крайно необходимо, може да заложите на частично ремонтиране. Сменете плота, дръжките на вратите, мивката или батерията. Монтирайте лунички или скрито осветление, което да бъде функционално и ненатрапчиво. Ако керамичните котлони са станали жертва на предните наематели, инвестирайте в нови. Добра идея е да смените плочките зад мивката или кухненския гръб, като може да внесете стил с нов подходящ цвят. В краен случай, почистете много старателно всеки елемент от кухнята и се уверете, че няма нищо счупено.

5. Подменете осветлението. Смяната на осветителните тела в помещенията на жилището е много добра инвестиция, която няма да Ви струва много. Във всеки един магазин тип “Направи си сам” има голям избор на достъпни цени. Изберете изчистени модели и монтирайте крушки с топла светлина. За препоръчване е да закупите тела с LED осветление, което пести ток и ще се хареса на наемателя.

И не на последно място – третирайте имота под наем като жилище, а не като дом. Не правете грешката да го ремонтирате и обзаведете като следващото Ви място за живеене. Проучванията сочат, че ако моделирате апартамента по Ваш специфичен вкус и създадете строго индивидуална концепция, това няма да е добра идея и ще отблъсне много наематели. Ремонтирането на банята в по-универсални цветове ще донесе по-голям успех в сравнение с налепянето на фаянс в любимия Ви червен цвят и полагането на фризове с лъвски глави. Не забравяйте, че всеки наемател, при оглед, си задава въпроса: “Виждам ли се да живея тук?”. Основната Ви цел е да направите имота си гостоприемно място за живеене, където новите му господари ще се чувстват уютно и сигурно. И ще си плащат наема навреме!

Автор: Щелян Калчев