Какво прави имота добра покупка?

Всички сме наясно, че няма перфектни имоти, но някои са много по-подходящи като ценни финансови активи, отколкото други. Когато се оглеждате за следващия си дом ,внимателно вземете под внимание тези четири критерия – цена, характеристики, местоположение и състояние. Колкото повече се доближавате до идеалния вариант на тези четири критерия, толкова повече се доближавате до това да направите добра покупка /сделка/.

  • Цена – На всеки пазар, цената винаги е най-важна. За да определите бюджета, с който можете да се чувствате комфортно и като налични средства, и като месечни вноски по кредит, проведете разговор, както с вашия банкер, така и с вашия личен брокер. Ако нямата личен банкер, вашия брокер може да ви препоръча такъв, с който да разговаряте по всички финансови въпроси. Когато сте наясно, колко можете да похарчите като покупна цена и месечни вноски, тогава е много по-лесно да излезете на пазара и да търсите имот във вашите ценови диапазони. С малко повече късмет, един от тях ще изпъкне пред вас.
  • Характеристики – Вашите нужди и ежедневни дейности, обикновено определят характеристиките на вашия нов имот. Броя на спалните, баните, или чистата жилищна площ, която търсите са въпрос на удобство и комфорт. Може и да имате нужда от една допълнителна спалня за гости, или за да я превърнете в кабинет. Броя на отделните помещения  може да бъде по-важен отколкото техния размер, или обратно. Помислете относно вашия живот от сутринта, до момента, в който деня за вас приключва и как вашия следващ дом може да направи тези дейности и изживявания по-приятни. Тези характеристики ще бъдат вашия „трябва“ списък, което ще ви позволи да оценявате имотите доста по-обективно, без да се поддавате на емоции за много изкушаващо.
  • Местоположение – Някои от кварталите винаги са били по-скъпи отколкото други. В зависимост от много фактори, различните райони се характеризират с различни цени на имотите. Кой е най-добрия имот, който можете да си позволите в района, в който искате да живеете? Ако тези имоти са извън вашия бюджет, можете да направите някои компромиси – купете по-малък имот, или имот, който има нужда от по-голям ремонт, но в квартала, на който държите!
  • Състояние – Състоянието се отнася до обема на нужните ремонтни дейности. Дали имота е на шпакловка и замазка, или има нужда от цялостен ремонт (смяна дограми, настилки, баня, кухня и т.н.). Добре в също да предвидите евентуална нужда от изолация, смяна на ВиК или Ел. части. Направете си оценка на възможностите за преустройство (премахване на преход, усвояване на балкон и др.) и дали можете да постигнете оптимално разпределение на площта, чрез него. Предимството при покупка на имот с нужда от ремонти, е че продажната цена (не офертната), би била по-ниска в сравнение с други сходни имоти в същия район. Бъдете подготвени за някакви компромиси. Не разочаровайте себе си или семейството си, бидейки перфекционисти. Понякога вашия мечтан имот не отговаря всички изисквания в „списъка“, но бихте се чувствали щастливи, ако намерите имота с достатъчен брой изпълнени изисквания на цена, която можете да си позволите.