Аз, домашният любимец и апартаментът: мисията възможна!

Има теми, които са много лесни и благоприятни за обсъждане, има и такива, които са проблемни и водят до двустранни неприятности и горчив финален вкус. Животните са точно такава област, особено, когато стане дума за наемане или отдаване под наем на жилище. Като опитни в сферата, обзалагаме се, че или ти самият си се сблъсквал с подобрен проблем, или то близки, приятели и познати със сигурност са ти разказвали неприятния си опит по темата.

На вниманието на всички наемодатели, наематели и техните любимци: кучетата, котките, морските свинчета, папагалите и т.н. са приятели на човека и е добре да бъдат възприемани като такива, а не като „унищожители на имуществото“.

Е, разбира се, всеки, който отдава жилището си под наем на човек с домашен любимец има притеснения как ще го завари и получи обратно накрая, съответно и на наемателите не им е по-лесно да си намерят местенце и някой наистина да им се довери, че всичко ще бъде наред. Затова ние, твоите също толкова добри приятели от Primo+, сме тук, за да ти помогнем да разгледаш двете страни на монетата, за да прецениш сам, че нито за наемателите, нито за наемодателите е лесно, когато става въпрос за обсъждане на наем с домашен любимец в картинката.

И така – ясно, че „моят дом е моята крепост“ е устойчив на времето и мястото фразеологизъм, и също толкова ясно е, че всеки наемодател иска да отдаде имота си при най-добри условия. От тук идва и проблемът, че наемателите, които пък имат домашен любимец и нужда от местенце, на което да се установят, срещат сериозен проблем в откриването на квартира, тъй като (признаваме, разбираемо!) хазяинът гледа на животното като на най-големия си враг в дадения момент.

В такива ситуации – честно е да кажем – всеки е прав за себе си. На собственика никак не му е лесно „да прежали“ имота си, а на наемателя – да открие място, на което да се чувства у дома си заедно със своя домашен любимец. Всичко може да бъде различно обаче, ако двете страни са достатъчно информирани по темата и подходят с разбиране и приемственост един към друг.

Първото и най-важно – вторият депозит! Ако си наемател, предвиди и сам предложи да включите в договора втори депозит, така ще покажеш, че разбираш несигурността, която най-вероятно изпитва наемодателя и в същото време ще затвърдиш сериозната си позиция, че нямаш намерение да оставиш четириногия си (или пернат) приятел да се вихри без надзор. Вторият депозит = подхождам сериозно към жилището и темата.

От друга страна, с него със сигурност ще дадеш повече сигурност на наемодателя, че при евентуални настъпили щети, причинени от домашния ти любимец, сумата ще бъде достатъчна да покрие поправянето им. (При втория депозит важи същото правило като при първия – след изнасянето ти и проверка на жилището по приемо-предавателния протокол, ако всичко е наред, депозитите ще ти бъдат възстановени).

Следващото нещо, което би ти било от полза, е препоръка от стар наемодател, в която той да увери всеки бъдещ потенциален наемодател, че освен поддръжката на жилището и плащането на всички сметки навреме, не е имало никакви повреди, причинени от домашния ти любимец.

Сега да погледнем от другата страна – в ролята на наемодател си и вече знаеш, че е важно задължително да изискваш втори депозит и подробен приемо-предавателен протокол. В протокола освен състоянието на мебелите, поискай да включите и снимки с актуална дата, за да има нагледно доказателство при евентуални щети. Помоли бъдещия наемател да ти предостави и препоръка от стар наемодател. Кажи си направо, че имаш нужда да я получиш, за да си осигуриш някаква гаранция освен думите на самия наемател. Няма нищо лошо в това да бъдеш искрен! Напротив – работи в полза на изграждане на още по-стабилни отношения между двете страни.

Второто нещо, което ти препоръчваме за твое лично, по-голямо спокойствие, е да се договорите още в началото да посещаваш имота веднъж месечно, разбира се, с писменото съгласие на наемателите и с предупреждение поне два дни предварително.

Още няколко важни неща, които е добре да вземеш предвид, докато обмисляш дали да отдадеш имота си под наем:

  • възрастта на самия домашен любимец (ако е възрастен, ясно е, че е по-голям шансът вече да е с изградени хигиенни навици, но това не означава непременно, че те ще са лоши! Имай го предвид.);
  • добавяне на клаузи в договора, че щетите, причинени от домашния любимец се покриват изцяло от наемателите;
  • обърни внимание на самите наематели – колкото по-добро впечатление ти направят, толкова по-голям е шансът да са възпитали добре четириногия си (или пернат) приятел;
  • ако вече имаш лош опит с предишни наематели с домашен любимец, не позволявай това изцяло да те откаже от идеята. Всяко животно е възпитано по различен начин и не бива да привеждаме всички под общ знаменател.

На финала, един приятелски съвет от нас: най-важното, което трябва да се има предвид и от двете страни при такава ситуация – готовност за компромис, проява на търпение, разбиране и способност да „влезеш в обувките на другия“. Само тогава може да се получи добра сделка и двете страни да подходят с необходимата сериозност, отговорност и спазване на установените между наемател и наемодател правила.

 

Автор: Мария Чаушева