9 начина да подготвим и предпазим дома си за празниците

Автор: Щелян Калчев, Primo+ недвижими имоти

 

Коледа и Нова година са чудесно време за почивка и среща с любими хора. Но какво може да стане с дома или колата ви, докато ви няма? Всичко е възможно! Вземете тези мерки, за да намалите шанса от неприятни изненади, които да развалят почивката ви.

 

  1. Погрижете се за ВиК системата си. На излизане спрете водата от централния кран, ако не очаквате температурата вътре да падне под нулата. Ако ще бъде минусово у дома или имате кранове на открито, оставете едно или две кранчета да текат с тънка струя, за да не замръзне системата ви.
  2. Изключете електроуредите от централната мрежа, в случай че не се ползват: телевизор, пералня, коледни светлини, дребни домакински уреди и др. Не дърпайте шалтера на целия имот, за да не го заварите с локва от протекъл хладилник или фризер, или изтощен акумулатор на охранителна система.
  3. Не спирайте напълно парното или газта. Ако ще отсъствате за повече дни, оставете отоплителната ви система на режим с намалена работа, така че температурата да не пада под 10 градуса.
  4. Не оставяйте големи суми пари у дома. Внесете ги в банковата ви сметка. Проверете всички ключалки, врати, прозорци, капандури и т.н., включително и тези на избата и гаража. Най-добре е да монтирате СОТ или малка камера за максимална защита. Има много варианти за управлението им чрез мобилния ви телефон. Ако имате доверен съсед, дайте му ключ, за да проверява имота ви или да реагира при нужда.
  5. Почистете хладилника от храна, която може да се развали, докато ви няма. Изхвърлете боклука, за да не давате поводи на гризачи и хлебарки да пируват, и да не заварите дома си с мирис на уличен кош.
  6. Полейте цветята J
  7. Уверете се, че застраховката на дома не е изтекла или направете нова. Винаги е добре да имаш „гръб“, в случай на авария, теч, взлом или друг инцидент.
  8. Ако ще пътувате без колата си, махнете всички ценни неща от нея. Уверете се, че не оставяте нищо светещо по нея – светлини, мигачи, крушки в купето.
  9. Подгответе се за вашето завръщане. Ако не планирате да връщате киселото зеле, баницата или останалите пържоли с руска салата от празничните вечери, подгответе храна за едно ядене и я замразете. Ако ще се прибирате в последния почивен ден, нагласете дрехите и пособията си за следващия работен делник. Или пък сложете спорната си екипировка в сака, за да е готова за ползване!

Ние, Щелян Калчев и екипът на Primo+ Недвижими имоти, ви желаем весели празници с любимите хора (и животни- не, не визирам тъщата), прекрасно настроение и много подаръци!

До 2019-та, приятели!