Как да подберем новите си наематели?

Как да подберем новите си наематели ?

Най-големият страх на всеки наемодател е да случи на некоректни наематели, които да не поддържат добре имота му, да забавят плащането наема и не погасяват редовно сметките за режийните и консумативни разходи. Всеки път при предупреждение и молба от страна на наемодателя, този тип наематели най-често отговарят: “ Да, да ще платим тези дни, просто имаме забава на заплатата“ или нещо все толкова “ реалистично и обещаващо“. На края се оказва, че при напускането на наемателя, той е завещал на своя скъп наемодател купчина сметки и разходи, за които депозитът гаранция се оказва крайно недостатъчен.

В следващите редове ще намерите няколко съвета, които да ви помогнат да се предпазите да не допуснете некоректен наемател във вашето жилище още по време на огледите:

Съвет 1. Винаги присъствайте на огледите с наемателите. Ако нямате възможност, преди да има заявен материален интерес към имота Ви от страна на наемателя, направете среща с него. Първите 5 минути са достатъчни, за да прецените, какъв човек стои пред Вас. Доверете се на инстикта ви. Важно е да харесате човека срещу вас, да създадете добър диалог. Ако това липсва значи най-вероятно това не е вашият наемател.

Съвет 2. Попитайте наемателя, с какво се занимава, къде работи, на каква позиция е, колко човека ще ползват имота и всички други въпроси, които са важни за вас. Ако клиентът има желание и е отворен да говори открито, директно се обърнете към него, но ако се притеснявате или виждате притеснение у него, поискайте информация от брокера ви. Когато хората нямат, какво да крият, те не се притесняват да дадат изчерпателна информация на тези въпроси. Но, ако нещо ви подскаже, че клиентът не е напълно откровен с вас, просто преминете на следващия кандидат за вашия имот.

Съвет 3. Проследете имотната история на кандидата. Къде е живял, колко време, защо се изнася и каква е причината. Поискайте препоръка от стария му наемодател. / писмена или просто телефонен разговор /

Съвет 4. Опитайте се да получите трудов договор на кандидата. Това не е честа практика на българския пазар на недвижими имоти и може да стресне наемателя. Но се постарайте да разберете, къде точно работи кандидат-наемателя, след което проверете получената информация. Ако все пак кандидат-наемателя се съгласи да представи трудов договор, не забравяйте, че е възможно в него да не пише реалната работна заплата, но все пак ще ви даде информация, че има работно място и финансова възможност да заплаща месечни си наем и консумативните разходи.

Съвет 5. След като сте спазили първите четири съвета и преминете към договора, бъдете внимателни с клаузите по него. Винаги изисквайте личната карта на наемателя и сверете данните от нея с написаните в договора. Поискайте от вашия брокер да ви предостави договора за наем в хартиен или електронен формат, за да го прегледате преди самата сделка.

Разбира се, бъдете тактични и внимателни в получаването на информация и в търсенето на най-подходящия кандидат. Добре е човекът да не се чувства като на разпит. Нека разговорът бъде приятелски и със спокоен тон.

Ако изпитвате притеснение да задавате въпроси, то предварително обсъдете с вашия Примо-брокер, какъв човек търсите и каква информация искате да получавате при всеки оглед.