Профил

Научавай всичко първи! Направи личен профил, за да:

  • създаваш филтри за своите търсения
  • сравняваш имоти
  • получаваш известия за корекции в цената на наблюдавани оферти
  • и други полезни опции
Контакти

град София, ж.к. Зона B-5-3
ул. „Отец Паисий“ №15, ет. 1
Email: office@primoplus.bg
Тел: 02 4 42 43 46; 0888 11 88 68

град Велико Търново
бул. „България“ № 2, ет. 2
Email: vt@primoplus.bg
Тел: 062 62 40 40; 0889 89 92 89

 

КАК БРОКЕРИТЕ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ МОГАТ ДА БЪДАТ ПРЕДПРИЕМАЧИ?

КАК БРОКЕРИТЕ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ МОГАТ ДА БЪДАТ ПРЕДПРИЕМАЧИ?

„Преди да започнем, пожелаваме здраве на всички от сърце. Днес най-важно е да се пазим и да бъдем отговорни. Тези времена могат да бъдат много полезни за всеки търговец в насока изграждане на личен бранд.“  Щелян и Георги

Ще разкажа една история. Разказът е от първо лице, множествено число, т.е., „НИЕ“. Ние сме „Щелян и Георги“. Онези двамата, които един приятел наричаше „момченцата с костюмчетата“, но вече рядко ходим с костюмчета. Ние сме тези, които създадоха Primo+ Недвижими Имоти и Primo+ Academy. Тези, които вече трета година, всяка сряда излизат в живо онлайн предаване, за да споделят свободно целия си опит, който придобиваме всеки ден на пазара на недвижими имоти.

Беше 2007 г. Бяхме в бизнеса с недвижими имоти вече 3 години, а в последните 2 две от тях, вече наемахме брокери и обслужвахме клиенти. Като се връщам 13 години назад, виждам много ентусиазъм, наивност, грешки и страст, но това е част от растежа. Когато започнахме да наемаме брокери, бяхме направили най-логичното –  справка на пазара на труда, при какви условия работят брокерите на имоти. След като изготвихме собствен разчет, оформихме нашето финансово предложение към кандидатите.

В този момент (в резултат на постоянните възможности, които търсехме) попаднахме в среда, която усилено се говореше, че брокерите трябва да получават по-голям процент от реализирания приход, отколкото собственика на агенцията. Това беше модел, който отричаше експлоатацията на труда. Не може брокерът цял ден да обикаля, да се среща с клиенти, да решава казуси, да прави сделки и след като получи пари, да задържи само 20-30-40% от тях, а останалите да бъдат за агенцията.

ШОК И УЖАС! Как един брокер ще задържа повече от собственика на фирмата. Нали собственикът носи целия риск на бизнеса, носи цялата отговорност пред клиенти и институции, грижи се за имиджа на компанията, обучава кадрите, набира клиенти, провежда рекламни кампании, въвежда нововъведения в бизнеса и т.н. Концепцията обаче беше брилянтна. Ние видяхме, че колкото по-добре се отнасяме с брокерите си, толкова по-добре те ще се отнасят със своите клиенти.

Тогава въведохме първата промяна в бизнес модела, по който работим и направихме част от брокерите си ПРЕДПРИЕМАЧИ. През 2007 г. вече имахме брокери, които задържаха 80% от реализираните приходи и участваха в разходите на компанията с фиксирани месечни суми. Това им позволи да увеличат доходността от дейността си с точно 100%, спрямо голяма част от останалите брокери на пазара.

Тук не трябва да пропускаме една максима, че никой не получава шанс, ако не е готов за него. Много от брокерите искаха да бъдат част от „онзи“ бизнес и не приемаха бизнес възможностите, които им предлагаше този модел. Всичко беше толкова ново и изненадващо, че логиката тотално се разминаваше с интуицията. Интуицията казваше: „ти работи, изкарвай някакви пари, а после ще ти платят нещо от тези пари – колкото, толкова“. Логиката казваше: „работи, изграждай умения, вдигай ниво, работи повече, изкарвай повече, задържай повече, започвай да инвестираш, изграждай финансова независимост“. Та, логиката беше такава, но много хора не бяха готови за нея. Хората предпочитаха невежество и малкото пари, вместо умения и висока печалба. Браншът упорито отказваше да инвестира в знанията на брокерите, тъй като който понаучи бизнеса, решаваше, че освен добър брокер, може да бъде и успешен предприемач и отваряше поредния нов офис с табела „недвижими имоти“, въпреки, че 90% от тях затваряха в рамите на 12 месеца. Голяма част от собствениците на агенции не инвестираха усилия за повишаване на нивото на своите брокери. Това продължи доста години.

Въпреки всичко, 13 години по-късно, тази наша философия е непоклатима! Ние разбрахме, че ключ към КАЧЕСТВЕНОТО обслужване на клиента е брокерът, който инвестира в развиване на уменията си. Започнахме да инвестираме стотици часове и десетки хиляди левове в най-добрите практики от света – онлайн обучения, книги, международни конференции, бизнес треньори и всичко, за което се сетите. Учехме, практикувахме, адаптирахме и после пак отново!

Изграждахме търговци с впечатляващи резултати. Викаха ни да говорим пред стотици хора, да споделяме какво научихме и как го прилагаме. Много конкурентни фирми даваха за пример нашите брокери. Браншови организации даваха за пример нашите модели. Маркетинг гурута даваха за пример нашите онлайн кампании.

Преди три години решихме, че целия този опит е прекалено ценен, за да бъде само за нас! На клиентското ни парти през 2017 г. обявихме, че стартираме Primo+ Academy. Академия, която има  за цел да повиши уменията на всички брокери в бранша. Стартирахме поредица от статии, семинари, полезни материали, а всяка седмица излъчваме на живо, във Facebook, първото предаване за настоящи и бъдещи брокер „Следващото Ниво с Щелян и Георги”. YouTube каналът ни „Щелян и Георги“ е библиотека със стотици видеа и е на разположение на всеки, който желае да се учи. Приключвам с тази микро тема с МАКРО значение (Качеството на брокерите), за да продължа с това как брокерите могат да бъдат предприемачи.

И пак…13 години по-късно, тази наша философия е непоклатима! Разбира се, живеейки с тази философия, тя еволюира и ние постоянно търсихме опции за нейното подобряване. Как може да се подобри тази концепция? Отговорите са два: бизнес философия и финансова дисциплина.

Бизнес философията е частта, в която решаваш, че не искаш да си алчен сутеньор, а лидер, който помага на хората да подобряват качеството си на живот и постигат финансова независимост. Фактът, че собственикът на една агенция за недвижими имоти няма да забогатее от своите брокери е проблем. Но истинските лидери винаги търсят ефекта на добавената стойност, за да правят пари, а не ефекта на „за да имам аз, трябва да нямаш ти“.

Финансовата дисциплина е частта, в която изграждаш финансовия модел на бизнеса си, така че да можеш да си позволиш да плащаш на брокерите си висок процент. Спазвайки тази дисциплина, бизнесът може да се развива и да помага на същите тези брокери с иновации, бранд, разпознаваемост, професионални стандарти и много други.

Еволюцията на модела на максимално брокерско възнаграждение, в комбинация с бизнес философията ни и финансовата дисциплина, ни отведе на едно място наречено „КЛУБ 100“! Нормално беше да стигнем и до 100% .След като години наред нашите консултанти можеха да получават 80% от получения от клиента приход, адаптирахме всичко нужно, за да достигнем и до 100%.

От 01.10.2019 г. консултантите в Primo+ работят при условията на „КЛУБ 100“ и имат възможност да постигнат най-високи нива на доходност от техния бизнес. Безкрайните плащания винаги са били тема на обсъждане в брокерския бизнес. Когато един клиент плати комисион, той винаги се разпределя между брокера и агенцията. Т.е. колкото повече клиенти обслужва един брокер, толкова повече пари вкарва в агенцията, за която работи. Не е найс! Това е една от причините МНОГО брокери да се опитват да отварят собствен бизнес, за да задържат всички пари за себе си. (Въпреки, че технически няма как да се получи поради разхода на пари и време за управление на този бизнес) Затова въведохме промени и сложихме таван на тези плащания. След като един консултант в Primo+ остави определено количество пари в компанията, за останалите месеци до края на периода, той задържа 100% от реализирания приход. Така всеки, който иска да вкарва повече труд от някой друг, ще изкарва в пъти повече.

Направихме, така че тази сума да бъде постижима между 4-ти и 8-месец от началото на отчитането. Така  един средно-продуктивен брокер ще може да получава 100% от реализираните приходи в рамките на между 4 и 8 месеца в една година. Това отново вдига доходността на брокерите на пазара с над 100% без да се налага да работят два пъти повече.

Бизнес философията и финансовата дисциплина ни помогнаха да въведем и втората съставна част на „КЛУБ 100“. Тази програма е насочена към всички, които помагат на Primo+ да расте и в замяна получават процент от реализираната печалба на компанията на месечна база. Технически, по този начин, едни брокер може да получи и над 100% доход от реализирания оборот за даден месец. Пример: Реализиран оборот от брокера за месец: 5000 лева. Изплатен доход към брокера за месеца 5500 лева. Да! Станаха 110%

Не е лесно за един бизнес да създаде подобен модел! Не случайно споделихме двете съставки, които са нужни за подобна иновация – точната бизнес философия и финансова дисциплина.

Днес са трудни времена. Утре няма да бъдат. Радарът ни за добавена стойност трябва да бъде включен непрекъснато. Винаги ще бъдем в състояние да даваме добавена стойност и ще намираме начини, по които да го правим.

При въвеждането на „КЛУБ 100“, нашите брокери  получиха възможността да удвоят доходността на бизнеса си и да генерират пасивен доход от печалбата на компанията.

Истината е, че тогава нямаше COVID-19 (за да се опитваме да помагаме с 1000 лева, или с допълнителни проценти), но тогава, както и винаги е било, хората имаха деца, мечти, право на качествен живот и щастие. Фокусът на нашата философия е върху добруването на ЧОВЕКА и няма нужда от форсмажор, за да даваме.

Преди 13 години нямаше модел 80%, сега вече има 100%, даже и 100+. Вярваме, че това е правилният път за бранша. Така се потвърждава, че човекът в центъра на тази индустрия е БРОКЕРЪТ, ТЪРГОВЕЦЪТ, КОНСУЛТАНТЪТ – наричайте го както искате!

 

P.S. Докато пиша осъзнавам колко дълъг път сме изминали, колко време е изтекло и какви светли времена предстоят за тази прекрасна професия. Вярваме, че тя ще привлича все по-качествени професионалисти, с които заедно да работим за повишаване на клиентската удовлетвореност и имиджа на бранша.

Бъдещето си е наше и зависи само от нас!

Щелян и Георги

Няма коментари

Напиши коментар