30 ефективни дейности за бизнес оцеляване по време на кризата.

 1. Точно сега е най-подходящият момент да създадете или спазвате стриктно ритуалите си – духовни, емоционални, умствени и физически. Не се поддавайте на мързела и се стегнете. Време е за спорт, молитви, благодарност, планиране, четене, писане, създаване на авторски материали и т.н. Най-пагубното е да се оставите на течението, да се поддадете на паниката и песимизма, да се храните безобразно, да спрете да тренирате тялото си и да се предадете на негативни мисли. Не ставайте жертва, а поемете пълен контрол!
 2. Направете си списък на всички стари клиенти и им се обадете. Попитайте ги как са, какво се случва с предмета на тяхната сделка, с какво можете да им бъдете полезни, имат ли нужда от помощ, има ли нещо спешно на хоризонта. Предложете им помощ в банки, с юристи и услуги от друго естество.
 3. Обадете/свържете се с всички от контактната Ви листа (телефон, вайбър, месинджър, социални мрежи, видео разговори и т.н.), за да видите как са засегнати от кризата и дали можете да им помогнете с нещо – контакти, идеи, вдъхновение, кураж, друг вид помощ. Попитайте дали планират сделки с имоти. Във времена на криза много продавачи, купувачи, наематели, наемодатели и инвеститори рязко ще променят плановете си!
 4. Бизнесът ни е игра на цифри. Колкото повече нови контакти, толкова повече сделки. Хващайте телефона и социалните мрежи! Говорете с партньори, доставчици, съседи и т.н. Запознайте се с нови хора и не правете грешката да им продавате на момента! Не е това целта. Индикирайте, че сте в бранша и попитайте дали имат нужда от информация. Пращайте им образователни материали.
 5. „Ние се превръщаме в това, което мислим.“ Наполеон Хил. Изключете негативите – новини, хора, мисли, фокусирайте се върху целите си. Енергията се насочва натам, накъдето е фокусът. Не се разсейвайте с неща, които не зависят от Вас.
 6. Какво гласи инструктажът преди полет? По време на екстремна ситуация първо закопчайте себе си и си сложете маска. След това на детето си. В превод на български: Време е за затягане на коланите. Намалете разходите си. Започнете да елиминирате всичко, което може да Ви фалира и не е жизненоважно в момента. Заложете на най-ценните и лоялни служители, и системи, всичко друго трябва да бъде временно или перманентно прекратено. Ако не оцелеете Вие, никой от служителите Ви няма да оцелее.
 7. Променяйте се с пазара. Погледнете алтернативни канали за сделки- банки, проблемни имоти, мотивирани строителни предприемачи и други. Обадете им се. Предложете им решение. На брокера се плаща, защото елиминира проблеми бързо, ефикасно и на много по-малка цена.
 8. Работете повече с купувачи и инвеститори, но не забравяйте, че за да има какво да пазаруват, Ви трябват ИМОТИ. Ако пазарът се „обърне“, ще има повече предлагащи от търсещите. Нарича се „пазар на купувача“.
 9. Увеличете онлайн присъствието си чрез образователни материали. Създавайте стойност, като отговаряте на наболели въпроси и анализирате темите на деня. Текст, видео, аудио, коментари в чатове, уебинари, подкасти, медийни публикации. Бъдете креативни.
 10. Проспектвайте (търсете нови клиенти) предимно онлайн. Сега всички са там и имат нужда от информация. Започнете разговор с всички, които познавате. Поискайте препоръки. Създавайте нови контакти във всички социални мрежи.
 11. Намалете личните си разходи. Ако сте на квартира, намерете по-евтина. Направете списък с всичко, което може да съкратите. Стремете се към 10% намаление на всички разходи и се стремете за по-голямо.
 12. Съюзявайте се. Съберете се няколко фирми в един офис, обединявайте агенции. Заедно можем повече!
 13. Робин Шарма казва: „За да удвоите дохода си, утроете уменията си“. Увеличете часовете на обучение. В криза трябва да подобрявате уменията си. Книги, видеа, подкасти, статии. Гледайте всеки епизод на „Следващото ниво“.
 14. Огледайте се отвътре. Опишете страховете си. Посрещнете ги очи в очи. Сега, повече от всякога, ще трябва да се преборите с демоните си. Не се поддавайте на паника и страх. Борете се с всички налични инструменти – специализирана помощ, приятели, които са постигнали впечатляващ успех, мотивационни материали, групи за взаимопомощ, подкрепа от семейство и приятели.
 15. Спортувайте. Духът и емоциите Ви имат пряка връзка с физическото Ви състояние. Ако сте без енергия, подпухнали, в лоша форма и се задъхвате след 3 стъпала, няма как да имате сили да се справите с усложнената ситуация и да се радвате на малките успехи.
 16. Хранете се здравословно. Подобрете имунитета си. Той ще Ви спаси от вируса! Ако сте болни, никоя стратегия няма да е успешна. Ако лишавате тялото си от необходимите хранителни вещества, то ще ви предаде. Ако не сега, то при следващата здравна криза.
 17. Спете поне 7 часа на денонощие. Ще имате нужда от всяка минута релакс, за да издържите на голямото натоварване през деня.
 18. Проявявайте състрадание и уважение. Много хора ще изпаднат в тежка ситуация. Опитайте се да помагате или поне не пречете. Разберете, че ще има много изнервени мъже и жени, и че тяхното поведение няма да е лично към вас. Бъдете търпеливи и избягвайте конфликти.
 19. Не спирайте да рекламирате себе си и услугите си. Как? Давайте стойност чрез образоване. Не режете от бюджета на маркетинга си. Сега е чудесен момент да останете в съзнанието на потенциалните клиенти чрез постоянно присъствие. Спокойно, има и нискобюджетни варианти.
 20. Имайте план и го изпълнявайте всеки ден. Много от конкурентите Ви няма да го сторят. Ще се откажат. Това ще освободи много място на пазара.
 21. Потърсете помощ от близки. В случай на временна нужда е добре да имате някой, който ще Ви помогне с финанси, покрив над главата или ще Ви услужи с нещо ценно.
 22. Увеличете часовете си работа. Време е за 12-15 часови работни дни. Почивка- веднъж седмично. Никакви отпуски, никакви купони. Време е за запрятане на ръкави.
 23. Адаптирайте се и бъдете креативни. Ако нещо вече не работи, сменете го. Няма смисъл да яздите мъртъв кон, само защото е бил жив до вчера. Когато затвориха фитнесите, хората, които държаха на здравето си не останаха на дивана, а намериха алтернативни начини за спорт. Вижте навън!
 24. Пазарът никога няма да умре или пък сделките да пресъхнат. Дори и да има огромен спад на броя, ще има достатъчно бизнес за всеки мотивиран. В кризисните нива от 2009-та, обемът падна с 50%, но все още имаше другите 50%!
 25. Запознайте се с много сватбени агенти. Младоженците ще имат нужда от квартира или нов дом. Бъдете първите брокери, за които се сетят.
 26. Правете наеми. В условия на криза този бизнес остава стабилен и може да Ви спаси от фалит. Принципите са като в продажбите, сделките са много по-бързи, изисква се по-малко ресурси и експертиза.
 27. Вярвайте в нещо. Бог, Аллах, Буда, Вселената или нещо друго. Вярата дава сила и спасява ума. Молитвите са чудодейна медитация и успокояват бурните вълни в съзнанието ни.
 28. Предлагайте кредитно посредничество. Изберете посредник или банки, с които да работите. Изучете тънкостите на бизнеса и помагайте на Вашите купувачи да изберат изгодни кредити. Банките ще ви се отблагодарят прилично. Клиентите ви ще са Ви благодарни. Наемът Ви или вноската Ви по ипотеката ще бъдат платени.
 29. Ако сте загубили страстта си, чувствате се изтощени и напълно отчаяни, сега е идеален момент да се преродите. Като феникс. Смело. Може би сега е момента да коригирате нещата, от които сте се страхували преди. Сега вече имате повод да направите нещата по свой начин и правила. Без да се съобразявате с другите и да ви е страх от чуждото мнение. Действайте!
 30. Ако не намирате сили и нямате никакъв мотив да направите горното, нямате подкрепа от близките или нямате финанси, хвърлете бялата кърпа и се насочете към друга работа. По-добре да оцелеете и да се завърнете един ден, вместо да потънете в депресия и унищожителна критика, сами и болни. Не е срамно да се откажете. Животът не е игра в едно полувреме. Напротив. Той е безкрайна игра и целта не е да спечелите веднъж, а да Ви има и да играете!

 

Горе главата!

И това ще мине!

Ще се видим на следващото ниво!!!

 

Може да разчитате на нас за всякакви въпроси. Заедно ще преминем през това!
Свържете се на academy@primoplus.bg или в социалните мрежи.

 

Щелян и Георги,

Primo+ Academy

„Следващото ниво с Щелян и Георги“